Sve o legalizaciji marihuane na jednom mestu

Posle šest meseci ponovo je aktuelizovana priča o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe. Pročitajte šta kažu stručnjaci, kome sve marihuana može da pomogne... Glasajte u anketi.

26
A- A A+

Konoplja, marihuana ili kanabis odvajkada je bila poznata kao biljka koja ima višestruka pozitivna dejstva na ljudski organizam.

U Srbiji je pre šest meseci počelo da se govori o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe. Tadašnja ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović više puta je istakla da je za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, najpre, neophodno izmeniti zakonsku regulativu, i podvukla da bi se legalizacija odnosila isključivo u medicinske svrhe.

Tada je bila i organizovana tribina pod nazivom "Legalizacija marihuane u Srbiji" na kojoj je govorio i onkolog Vladimir Kovčin (nekadašnji direktor KBC "Bežanijska kosa"), koji je naglasio da najpre treba ispitati koliko je ova supstanca korisna u lečenju najtežih bolesnika.

"Detaljno sam pogledao zvaničnu medicinsku literaturu i tu ima malo podataka o njenom pozitivnom uticaju na kancerske ćelije. Znači nemamo dobre kliničke studije koje će pokazati da ta supstanca, ekstrakt iz kanabisa, može da dovede do prirodnog odumiranja malignih ćelija. Naprotiv, mnogo više sam našao podataka o štetnom delovanju kanabisa, ali uzimanog u obliku duvana, odnosno pušenjem", rekao je tada Kovčin.

Sada je tema ponovo aktuelizovana izjavom sadašnjeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

MONDO je kontaktirao poznatog onkologa i predsednika Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodana Čikarića.

On je za MONDO kaže da marihuana NIJE LEK i da NE MOŽE DA LEČI, ali da zato može da pomogne u otklanjanju bolova, pogotovo kod obolelih od raka.

"Marihuana može da posluži kao opijum, kad pacijenti imaju izuzetno jake bolove", rekao je Čikarić.

"Ako je pacijent u takvom stanju da oficijelna medicina ne može da pomogne, može da koristi marihuanu, ali ga ona neće izlečiti - već se pacijentu time povećava konfor življenja. Ipak, neće mu prolongirati ili spasiti život", ističe Čikarić.

Na Facebook-u je već zaživela grupa "Inicijativa za legalizaciju marihuane u Srbiji", koja detaljno obrazlaže pozitivna dejstva ove biljke. Prema tom izvoru, ali i mnogim drugima, marihuana može pozitivno da utiče na lečenje migrene, hipertenzije (visoki pritisak), dijabetesa, ateroskleroze, multiple skleroze, depresije, astme, herpesa, svraba...

Pristalice ovakvog načina lečenja u svoju korist povlače argument da bi promena zakonske regulative, odnosno legalizovanje marihuane u medicinske svrhe pomogla obolelima od malignih oboljenja da lakše dođu do leka nego što je sada slučaj.

KO JE SVE LEGALIZOVAO MARIHUANU U MEDICINSKE SVRHE

Zemlje u kojima je dozvoljena upotreba kanabisa i njegovih preparata u medicinske svrhe su: Holandija, Češka, Kanada, neke države SAD, Portugal, Švajcarska, Mađarska, Izrael, Nemačka, Italija, Francuska i Španija. U Hrvatskoj nije legalan ali se na sudu postoji praksa da se oslobađaju oni korisnici koji dokažu da se upotrebljava u medicinske svrhe.

 "VREME JE ZA LEK I NOVI ZAKON O KANABISU! Pozivamo sve male poljoprivrednike iz cele Srbije koji žele da se legalno bave proizvodnjom medicinskog kanabisa da dođu 26. i 27. septembra na tribinu o kanabisu. Jako je bitno da se novim zakonom o medicinskoj upotrebi kanabisa omogući obolelima da gaje dovoljno biljaka za njihovu bolest, a ako to ne mogu sami, da za to imaju ovlašćene neprofitne uzgajivače. To je jedini način da se uz kontrolu kvaliteta i organske proizvodnje, obezbedi najbolja sorta kao i kvalitet medicinskog kanabisa, svim obolelim u Srbiji", piše u proglasu ove Facebook grupe.

Ovo pitanje i dalje izaziva mnogo kontroverzi u javnosti. Ne samoj srpskoj.


Povezano

Sve vesti