• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi u "tvrdoj valuti" uštedeli 8,2 milijarde

Izvor MONDO/Agencije

Ukupna devizna štednja u Srbiji je nešto veća od osam milijardi evra a pod toga je u Komercijalnoj banci petina, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora te banke Ivica Smolić.

Štednja u "tvrdoj valuti" je Komercijalnoj banci premašila je 1,5 milijardi evra, kaže Smolić, izjavio je Smolić, što je povećanje za godinu dana sa 17 odsto na gotovo 19 odsto.

Smolić je naveo da ukupna štednja u Srbiji iznosi 8,2 milijarde evra i da ne očekuje da taj iznos bude značajnije povećan, zbog ekonomske krize.

Smolić je ocenio da će kod banaka porasti rizik u poslovanju sa stanovništvom, zbog smanjenja plata i penzija, gubitaka radnih mesta i zatvaranja firmi.

Rizični krediti stanovništvu u Srbiji su oko šest do sedam odsto, što je znatno manje nego u privredi, rekao je Smolić.

Bankari ne veruju dinaru

Na pitanje o dinarskoj štednji Smolić je odgovorio da je ona značajno manja nego štednja u devizama, zbog oscilacija kursa dinara. Smolić je dodao da bi, ako bi štedeo u dinarima, ulog oročio na kraći rok, ispod 12 meseci.

Komercijalna banka je u mešovitom vlasništvu: 42 odsto pripada Vladi Srbije, a 42 odsto međunarodnim finansijskim insiticijama.

Smolić je jos rekao da je dogovor svih acionara da se ta banka privatizuje do 2017. ili 2018. godine.

On je procenio da klijenti kojima će plate biti smanjene u sklopu najavljenih mera Vlade, neće imati teškoća pri otplati kredita, jer ta banka već primenjuju strože krterijuma pri utvrđivanju kreditne sposobnosti i odobravanju kredita.

Komercijalna banka ima ukupno 1,5 miliona klijenata, od kojih više od 750.000 ima otvorene štedne račune. Ta banka ima 24 filijale u Srbiji sa 229 ekspozitura, više od 1,3 miliona računa klijenata, a zapošaljava oko 3.000 ljudi.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image