• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezultati Fijata odlični, tekuća proizvodnja dobra

Izvor Tanjug

U prvoj polovini 2014. godine proizvodnja automobila u Fabrici automobila Srbija (FAS) u Kragujevcu povećana je 20 odsto, promet 23 odsto, a izvoz 25 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštili su danas članovi menadžmenta.

Direktor kompanije FAS Silvija Verneti (Vernetti) navela je da je u prvoj polovini 2014. godine promet iznosio 774 miliona evra, a izvoz 753 miliona evra.

Odgovarajući na pitanje da li je posle kratkog zastoja u septembru nastavljena proizvodnja u Kragujevcu, Verneti je rekla da je to bilo "uobičajeno korišćnje fleksibilnosti" kada trzište nije konstantno u porastu i potvrdila da je proizvodnja u FAS-u nastavljena istim tempom.

Na pitanje da li će biti otpuštanja, ukoliko bude novog zastoja u proizvodnji, Verneti je rekla da se to ne može predvideti i da zavisi od kretanja tržišta.

Verneti nije mogla da potvrdi da se u Kragujevcu planira proizvodnja novog modela Fiata, dodajući da je potrebno oko 19 meseci od ideje do proizvodnje novog modela automobila.

Što se tiče novih investicija i učešća države Srbije, kao manjinskog akcionara FAS-a, Verneti je rekla da ne vidi probleme s investicijama bez obzira na trenutne probleme Vlade Srbije sa javnim finansijama.

Grupacija Fiat planira da do 2018. dostigne godišnju proizvodnju od blizu sedam miliona vozila godišnje, najavila je Verneti.

Ona je rekla da Grupacija Fiat ima 159 fabrika širom sveta, a fabrika u Srbiji je jedna od najnovijih i u kragujevačkoj fabrici je trenutno najveći stepen kvaliteta proizvodnje, i spada među najbolje u Grupaciji.

U 2013. godini u FAS-u je proizvedeno više od 110.000 vozila, navela je Verneti.

U maju 2008. potpisan je Memoranduim o razumevanju Fijata i Vlade Srbije, u aprilu 2009. počela je proizvodnja automobila "fijat punto", a u septembru 2012. proizvodnja modela "500L", podsetila je Verneti i dodala da u FAS- u ima oko 3.000 zaposlenih, prosečne starosti 32 godine.

U fabrici u Kragujevcu u 51 objektu, na oko 350.000 kvadratnih metara proizvodi se 600 vozila dnevno, ili svaka dva minuta sa proizvodne trake siđe novi automobil, rekao je direktor fabrike u Kragujevcu Frančesko Čanča (Cancia).

U fabriku u Kragujevcu investirano je oko 1,3 milijardi evra, podsetio je Čanča i dodao da oko 60 odsto potrebnih delova za proizvodnju automobila 500L dolazi iz Srbije, a ostalo dolazi iz inostranstva.

FAS se brine i o deci radnika i jednu zgradu u krugu fabrike nedavno je prilagodila za obdanište za decu zaposlenih, uzrasta od tri do sedam godina, gde može da boravi 165 mailišana dok im roditelji rade.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predrag 67

Pošto je država manjinski vlasnik, mogla bi da kupuje više vozila iz Kragujevca, a ne da komunalna policija u Beogradu vozi kineska vozila, koja nisu ni bolja, ni jeftinija od Fiata 500L.

special image