• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dajte nam brodove do Rusije, vape privrednici

Izvor Tanjug

Privredna komora Srbije uputila je inicijativu Trgovinskom predstavništvu Ruske federacije u Srbiji za upostavljanje brodske linije između Srbije i Rusije.

Predstavnik PKS-a Miloš Kosanić je na skupu "Dan luke Konstanca" u Beogradu izjavio da bi ta linija trebalo da funkcioniše po principu partnerskih odnosa u kome bi srpski brodari robu vozili do rumunske luke Konstance, gde bi je preuzimali brodari iz Rusije.

"Takav oblik transporta robe bi bio jeftiniji od drumskog", rekao je on.

On je naveo primer da Srbija ima embargo tranzita srpske svinjetine za Evropsku uniju, dok je Dunav međunarodni plovni put na kome nema zabrana te vrste.

Generalni direktor Luke Konstanca Valeri Nikolaj Jonesku rekao je da ova rumunska luka obezbeđuje Srbiji jeftiniji alternativni prevoz koji ne šteti životnoj sredini, a koji značajno štedi vreme u prometu robe koja stiže sa Dalekog istoka ka zemljama centralne i istočne Evrope.

On je istakao da se transport robe između Rumunije i Srbije koji se obavlja kroz luku Konstanca značajno povećao poslednjih godina.

"Za prvih sedam meseci ove godine, transport robe između Luke Konstanca i Srbije iznosio je 2,5 miliona tona", rekao je on.

U ukupnom trnasportu, kako je naveo, najvažnije su žitarice kojih se preveze više od 1,1 miliona tona, a odmah zatim ruda gvožđa i otpada kojih se iz Srbije preko Konstance preveze 725.000 tona.

Rumunska Luka Konstanca i Luka Pančevo potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji predviđa saradnju dve luke u pomorskom transporu i zajednički pristup projektima Evropske unije namenjenim razvoju lučke delatnosti u Rumuniji i Srbiji.

Generalni direktor Luke Pančevo Sanja Đurišić izjavila je Tanjugu da ovaj memorandum otvara vrata za nove razvojne projekte, ali i da Luka Pančevo u jačoj saradnji sa Konstancom bude korak bliže u integraciji EU.

Ona je navela da transport Dunavom preko Konstance, svakako može da bude šansa za veći izvoz srpskih proizvođača u Rusiju.

"Sigurno je da je ovaj način transporta povoljniji od deset do dvadeset odsto u odnosu na železnički i drumski", navela je ona.

Đurišić je dodala da je u pripremi i strategija razvoja vodosaobraćaja za period od 2015- 2025 koja će se baviti strateškim pitanjima i koja bi takođe mogla da doprinese povećanju prevoza preko Dunava.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Vučić ne da brodove da se ne zameri EU.

special image