• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preživeo je logor, i naslikao ove slike

Izvor MONDO/Tanjug

Izložba slika i crteža: "Miloš Bajić, Mathauzen 106621" biće otvorena u utorak u Galeriji Doma omladine Beograda, a trajaće do 11. oktobra.

Postavka poznatog akademskog slikara Miloša Bajića čiji radovi predstavljaju jedinstveni umetnički dokument o uslovima logorskog života realizovana je u okviru međunarodne konferencije "Reprezentacija Holokausta na Balkanu u umetnosti i medijima".

Bajić (1915-1995) je 1942. godine uhapšen kao pripadnik Partizanskog pokreta i odveden najpre u Banjički logor, a zatim transportovan u zloglasni Mathauzen. Tamo je, uprkos opasnosti po život pravio skice i crteže koji dokumentuju sve užase logorskog života.

Nakon kraja rata završava studije i postaje jedan od najpoznatijih likovnih umetnika Jugoslavije, poznat i kao prvi apstraktni umetnik svoje generacije. Do kraja života proganjale su ga teme i slike iz logorskog života, te se ovi motivi mogu naći i na njegovim radovima iz poznijeg perioda.

Povodom ove konferencije u DOB-u biće prikazana i retrospektiva filmova o Holokaustu koji su snimljeni tokom Jugoslovenske istorije.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE