• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sertićevi stubovi za bolju i efikasniju privredu

Izvor Tanjug

Poboljšanje poslovne klime, povezimanje malih i srednjih preduzeća sa velikim sistemima i pomoć preduzećima koja imaju problem u poslovanju, uz okončanje privatizacije, tri su stuba koje zagovara ministar privrede.

Srbija nije prošla kroz tranziciju brzo i efikasno, pa sada neke stvari moraju bitno da se unaprede, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić i naveo tri stuba na kojima mora da se radi.

On je naveo da kompanije koje kod nas investiraju moraju da budu zadovoljne i imaju uspešan razvoj, jer nam one donose ne samo novac, već i nove tehnologije i znanje. U tom smislu, on je naveo tri stuba na kojima mora ubrzano da se radi.


"Prvi stub je poboljšanje poslovne klime za kompanije koje već rade kod nas. Njima je potreban bolji ambijent, jer se veći broj firmi zatvara nego što se otvara", rekao je Sertić na predstavljanju izveštaja Svetske banke o konkurentnosti Srbije.


Drugi stub se, kako kaže, odnosi na otvaranje novih preduzeća, a posebno malih i srednjih. Njima bi, prema njegovim rečima, trebalo pomoći i da se povezuju sa velikim sistemima.


Kao treći stub Sertić je naveo pomoć preduzećima koja imaju problem u poslovanju, i okončanje procesa privatizacije.


"Kod nas su ozbiljan izazov i javna preduzeća, jer utiču na poslovnu klimu, onemogućavaju normalan proces rada, a to se sve oslikava na naš BDP. Pozitivna stvar je što nikada nije postojala veća odluka Vlade Srbije da se ekonomija stavi u fokus i to bi trebalo iskoristiti", rekao je ministar privrede, navodeći da postoji dobra komunikacija sa Svetskom bankom oko razlicitih vidova podrške.


Šef kancelarije Svetske banke za Srbiju Toni Verheijen poručio je danas da javna preduzeća koja podržava država obeshrabruju ostale investitore, jer država na te firme godišnje troši oko 700 miliona evra.


On je rekao da je neophodno stvoriti bolje uslove za investiranje, što podrazumeva i nove izmene pojedinih zakona.


"Spremni smo da podržimo i reformu obrazovnog sistema, kako bi se pokrenulo tržište rada. Takođe, fiskalna konsolidacija u koju se krenulo je neophodna, a stabilniji javni sektor je ključna mera. Ako se reforme sprovedu ublažiće bolne korake koje vlada sada preduzima", rekao je Verheijen.


Direktor Globalne prakse za trgovinu i konkurentnost u Svetskoj banci Sesil Fruman podvukla je da je ta međunarodna finansijska institucija zainteresovana da pomogne smanjenje siromaštva u Srbiji i poveća prosperitet, a put do toga je, kako kaže, oporavak privrede i privatnog sektora.


"Srbija ima mnogo prednosti za investitore, locirana je blizu EU, ima veštu radnu snagu, postoji kod vas živ IT sektor... Postoji snažna osnova na kojoj se može graditi", rekla je ona.


Govoreći o izazovima u Srbiji, ona je navela primer Slovačke u kojoj je udeo izvoza u BDP-u oko 80 odsto, a u Srbiji je taj udeo upola niži.


"Dobro je što Srbija učestvuje u pregovorima za pristupanje EU jer je to prilika da popravi klimu", rekla je Fruman.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image