• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gran pri Bitefa Oliveru Frljiću

Izvor MONDO/Agencije

Gran pri "Mira Trailović" na 48. Bitefu dobio je hrvatski reditelj Oliver Frljić za predstavu "Aleksandra Zec", saopštio je sinoć žiri na kraju festivala u Bitef teatru.

Specijalna nagrada žirija pripala je predstavi "A, gde je revolucija stoko?", autora Boruta Šeparovića.

Nagarada "Politike" za najbolju režiju pripala je Andrašu Urbanu za predstavu "Neoplanta", koja je dobila i najvišse glasova publike.

Predstavom "Front" Talia teatra iz Hamburga, u postavci istaknutog flamanskog reditelja Luka Persevala, u prepunom Jugoslovenskom dramskom pozorištu završen je glavni program 48. Bitefa.

Ovo visokobudžetno i veoma efektno delo je međunarodna produkcija u kojoj se sreće 11 glumaca iz četiri kulturne i jezičke zajednice, da bi se tačno sto godina nakon početka Prvog svetskog rata ponovo približili događajima iz onog vremena, javlja Tanjug.

Scenska polifonija urađena je po delima Eriha Marije Remarka ("Na zapadu ništa novo") i Anrija Barbija ("Oganj") i po istorijskim svedočanstvima "Belgija 1914-1918".

Predstava prikazuje Francuze, Britance, Belgijance i Nemce koji, udaljeni svega stotinak metara jedni od drugih, leže u rovovima, pucaju jedni na druge, ukopavaju se, muče ih pacovi, vaške, vlaga i glad.

"Front" će posle Bitefa gostovati u Sarajevu, gde će 3. oktobra otvoriti festival MESS.

Od 20. septembra izvedeno je 13 predstava u konkurenciji za Gran pri "Mira Trailović", nazvan po slavnoj rediteljki i osnivaču Bitefa, kao i za Specijalnu nagradu žirija.

Predsednica žirija je rediteljka iz Izraela Lila Deker-Avneri.

Članovi su scenografkinja i kostimografkinja iz Švedske Ula Kasius, pozorišni kritičar iz Poljske Vitold Mrožek, a iz Srbije reditljka Ana Tomović i dramaturg Periša Perišić.

Selektor programa 48. Bitefa bila je Anja Suša, a umetnički direktor Jovan Ćirilov, koji ove godine nije dolazio na predstave iz zdravstvenih razloga.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE