MONDO/Beta

Rodila dete nakon transplantacije materice

Autor:

Jedna žena rodila je dete nakon što joj je transplantirana materica, što je prvi takav slučaj u svetu, saopštili su švedski lekari.

0
A- A A+

Tridesetšestogodišnjoj majci transplantirana je prošle godine materica jedne bliske porodične prijateljice. Beba je rođena prošlog meseca, prevremeno, ali zdrava, a sada su i majka i dete u dobrom stanju kod svoje kuće.

Profesor Mats Branstrom, sa odeljenja za ginekologiju i akušerstvo na Univerzitetu u Geteborgu i centra za vantelesnu oplodnju u Stokholmu, koji je vodio projekat, rekao je da je beba "fantastično".

Identitet majke i njeno prebivalište nisu objavljeni.

Švedski lekari saopštili su početkom ove godine da su uspešno kod devet žena izvršili transplantaciju materice i da će one uskoro biti podvrgnute vantelesnoj oplodnji.

Radilo se o ženama koje su ili rođene bez materice ili im je uklonjena zbog raka grlića materice. Većina njih je u tridesetim godinama.

Reč je o prvom velikom eksperimentu čiji je cilj da se utvrdi da li žena sa transplantiranom matericom može da rodi dete.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti