Gardiste u Topčideru ubili šverceri?!

Autor:

Objekat “Karaš“ u kojem su pre 10 godina ubijeni gardisti, bio je poprište crne berze i šverca, što su najverovatnije glavom platili Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović.

28
A- A A+

Ovo je potvrđeno "Našim novinama“ iz više izvora bliskih slučaju. Pomenutom trgovinom navodno je obezbeđivan novac za skrivanje generala Ratka Mladića.

Janko Jakovljević, Dragnov otac, direktno optužuje Nenada Ćosića, sina bivšeg komandanta Gardijske brigade Radomira Ćosića, kao čoveka koji je bio umešan u mračne aktivnosti koje su se odvijale preko tajnog prolaza u vojni objekat na Topčideru.

“Ubeđeni smo da su deca ubijena jer su švercera uhvatili na delu, a taj Nenad Ćosić je kasnije i uhapšen zbog pljačke vojnog objekta“, kaže Jakovljević.

Ćosić se u trenutku ubistva gardista nalazio u kasarni iako tog dana nije radio. On je nakon ubistva otputovao u Egipat, pa mu nije rađena parafinska rukavica. Dugo je bio jedan od glavnih osumnjičenih, ali ni do danas njegova umešanost u ubistvo nije dokazana.

U julu 2005. godine Ćosić je uhapšen zbog oružane pljačke Centra za odnose sa stranim vojnim predstavnicima. Sin tadašnjeg komandanta Gardijske brigade radio je u objektu kao civilno lice na održavanju elektronskih sistema. Nakon ubistva gardista, iz kruga kasarne izvezao je automobil “ford skorpio“ za koji je kasnije tvrdio da je bio očev. Nedugo posle ubistva je istupio iz vojne službe, piše list.

Da postoje indicije da se Ćosićevo ime može dovesti u vezu sa tragedijom potvrđuje i advokat porodica ubijenih gardista Predrag Savić, koji kaže da je tunel bio dovoljno velik da kroz njega prolaze stvari velikog gabarita.

“Postoje nagoveštaji da je “Karaš“ bio magacin za švercovanu robu. Nažalost, do danas se niko ozbijlno nije bavio ovim sumnjama“, istakao je Savić, koji dodaje da ne može da kaže ko se u tom trenutku od visokih oficira nalazio u “Karašu“ o čemu je u Hagu svedočio i Mladić.

“Gotovo smo sigurni da je reč o obezbeđenju Mladića. To je jedan srpski ministar rekao i Karli Del Ponte, ali fizičkih dokaza trenutno nema“, objasnio je advokat.

Prema nepotvrđenim informacijama, vojni objekat “Karaš“ koristilo je obezbeđenje Ratka Mladića kada je ostalo bez stalnih izvora prihoda pa im je objekat poslužio kao skladište za švercovanu robu. U objektu su navodno pronađene i vage za precizno merenje, zatim telefoni i drugi tehnički uređaji, ali i automobili bez tablica.

Povezano

Sve vesti