mondo.rs

Utisak nedelje - Suze Olje Bećković

Autor:

"Utisak nedelje" večeras je održan ispred TV B92. Oni koji su ga gledali uživo, više od 1.000 građana, uz ovacije pozdravili Olju Bećković i naterali joj suze na oči.

82
A- A A+

Utisak nedelje - Suze Olje Bećković Foto: Predrag Vujić/MONDO
"Utisak nedelje" politička emisija Olje Bećković, koja se posle više od 20 godina ne prikazuje na TV, večeras se odvijala u vidu protesta na otvorenom, ispred zgrade RTV B92 u Bulevaru Zorana Đinđića, na Novom Beogradu.

Ovonedeljni utisak su suze autorke Olje Bećković koja je bila ganuta podrškom i ovacijama koje je dobila.

"Moj utisak je da 24 godine nisam radila uzalud, ali imam opasan utisak da je ovo sada sve uzalud", rekla je Olja Bećković novinarima ispred B92.

Ona je izrazila nadu da će vlasnici televizije B92 poštovati važeći ugovor i istakla da su stvari otišle u jako lošem pravcu.


Nikakvih "govorancija" nije bilo, ali je atmosfera bila "nabijena" emocijama, javlja izveštač Monda sa terena Predrag Vujić.


Prvi učesnici protesta počeli su da pristižu već oko 20:30, a do 21 sat ispred zgrade B92 već bilo oko 1.000 građana i jedna policijska marica.

Transparenti

Učesnici skupa su nosili transparente "Mogu da budu opasni" i "Nije ti Srbija Severna Koreja".

Učesnici protesta potpisivali su i proglas za medijske slobode u Srbiji. Među okupljenima su dramaturg i borac za ljudksa prava Borka Pavićević, glumac Sregej Trifunović, karikaturista PredragKoraksić Koraks, Ružica Đinđić, Borko Stefanović iz DS, bivši premijer Zoran Živković, bivši ministar vojske Dragan Šutanovac, advokat Nikola Barović, Radmilo Armenulić, predsendik DS Bojan Pajtić, predsednik Pokreta "Dosta je bilo" i bivši ministar Saša Radulović, istoričarka Latinka Perović, pisac Matija Bećković brojni novinari ...

Utisak nedelje - Suze Olje Bećković Foto: Predrag Vujić/MONDO

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović izjavio je da su stvari, što se tiče "Utiska nedelje", već završene i da ovaj protest više ima simbolički značaj.
"Mi želimo ovim i budućim okupljanjima da napravimo pritisak na sve one koji misle da je stezanje obruča u javnom mnjenju put ka Evropi", rekao je Obradović i dodao da se u izveštaju Evropske komisije vidi da još treba raditi na slobodi medija.

On je rekao da bi Srbija "trebalo da ima što više emisija kao što je Utisak nedelje".
"Nažalost ponašanje premijera i reakcije njegove okoline ne daju nam za pravo da budemo veoma optimistični, ali na novinarima i građanima je da pokažu da bez kritičkog dijaloga i slobode medija nema evropske Srbije", rekao je predsednik NUNS-a.

Odlukom menadžmenta B92, emisija "Utisak nedelje" više se ne emituje na nacionalnoj frekvenciji ove TV.

Kako je saopštila ova medijska kuća, autorki je predloženo da se dalje emitovanje nastavi na Info kanalu B92. Međutim, za razliku od B92 koja ima nacionalnu frekvenciju, Info kanal ove TV ima samo kablovsku pokrivenost, što znatno smanjuje tržište, odnosno gledanost emisija.

Olja Bećković se poziva na ugovor koji ima potpisan sa TV B92, a koji važi do marta i ne pristaje da potpiše novi, kojim bi njena emisija bila prebačena na kablovski kanal.

Utisak nedelje - Suze Olje Bećković Foto: Predrag Vujić/MONDO

Ona tvrdi da se radi o klasičnoj cenzuri, odnosno da emitovanje emisije nije odloženo, kako to tvrdi menadžment B92, već o zabrani, po političkom nalogu, što menadžment i vlasnici ove medijske kuće odbacuju.

Povezano

Sve vesti