• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali hor iz Srbije na velikom jubileju u Hrvatskoj

Izvor mondo.rs

Niste čuli za "Horislavce"? Upravo su postali poznati i van granica Srbije.

"A sada, rokenrol!", tako su ih najavili u subotu uveče na koncertu u Rijeci u Hrvatskoj, povodom obeležavanja 20 godina izlaženja i dvestotog broja dečijeg lista "Bijela pčela".

Neupućeni u publici, bili su iznenađeni kada su shvatili da će im rokenrol pesme pevati hor i to dečiji i to iz Beograda i to iz Narodnog pozorišta!

"Poješću sve, kolačiće, tebi u inat postaću debela...", zaorilo se Hrvatskom kulturnim domom na Sušaku, a ubrzo su svi bili na nogama! Uz pesme "Horislavaca" igrala je čak i princeza Jelisaveta Karađorđević, koja je takođe bila u publici, zajedno sa visokim zvaničnicima Grada Rijeke, gradonačelnikom, konzulom Republike Srbije, piscima, slikarima, saradnicima lista, "običnim" ljubiteljima dobre muzike, pardon - glazbe.

Jedan list, a dva pisma

"Bijela pčela" je jedini dečji list na hrvatskom kulturnom prostoru štampan na srpskom jeziku, ćiriličnim i latiničnim pismom. Njegovi edukativno-informativni i zabavni sadržaji usmereni su razvijanju duha tolerancije, mira i poštovanja različitosti kulturnih tradicija, a list se distribuira i čita i izvan granica Republike Hrvatske, piše na sajtu Rijeka.hr.

 Otkud srpski dečiji hor u Rijeci?

Pozvani su, kao jedini hor iz Srbije, da pevaju zajedno sa riječkih dečijim horovima "Morčić" i "Mali Riječani", na koncertu povodom jubileja dečijeg lista kojeg izdaje Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta", u Rijeci.

Koncertu je prethodilo otvorenje izložbe o 20. godina "Bijele pčele" u atrijumu HKD-a, na kojoj je prikazan izbor naslovnih stranica lista čiji su autori akademski slikari, profesionalni ilustratori, majstori stripa i crtanog filma.

"Bilo je hrabro 1994. godine pokrenuti list za decu na ćirilici, jer je to bilo suprotstavljanje duhu onog vremena. Danas na pitanje kakav je put, kakav cilj i strategija za budućnost lista 'Bijela pčela', odgovaramo da je naša strategija jednaka strategiji pčela: sakupljamo med i godine, i ono što kao celina radimo, to želimo raditi i ubuduće u riječkoj košnici", rekao je predsednik "Prosvjete" Čedomir Višnjić.

"Koncert je bio super! Nikada nisam bila u Hrvatskoj, baš je lepo ovde na moru. Najviše mi se dopada hotel u kojem smo odseli, to je zapravo jedan brod koji više ne plovi, ali smo se vozili i pravim brodom, išli smo do Opatije", ispričala nam je, ushićeno, jedna devojčica iz "Horislavaca".

Koncertom u Rijeci zadovoljni su i Aleksandra Stanković i Draško Janković, koji već skoro devet godina vode "Horislavce".

S obzirom na to da se radi o dečijem horu Narodnog pozorišta, ovi muzikalni  klinci pevaju u operama koje su na redovnom repertoaru našeg nacionalnog teatra, ali imaju i nastupe
van pozorišta, kao i svoje samostalne koncerte. Izdali su i jedan CD, a drugi je uveliko u pripremi.

Možda ste ih čuli i videli u pesmi "Još volim te", Sergeja Ćetkovića, ili na njegovom koncertu u beogradskoj Areni prošle godine. Niste? Imate priliku već 18. oktobra u operi "Boemi" ili krajem meseca u "Toski".

Super su klinci, a i Riječanima su se toliko dopali da su rekli da će ih zvati ponovo.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE