• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Država u borbi protiv rečnih pirata

Izvor Tanjug

Potpredsednica vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas opremanje lučkih kapetanija u Srbiji i pojačanu kontrolu brodova.

Skoro 40 odsto robe koja plovnim putem uđe u Srbiju istovara se na nelegalnim pretovarnim mestima.

Mihajlović je, nakon nenajavljene kontrole rada Lučke kapetanije Smederevo i pregleda rumunskog broda Merkur 301, kazala Tanjugu da sve lučke kapetanije u zemlji imaju na raspolaganju svega jedan inspekcijski čamac, kao i da je vodni saobraćaj najmanje uređen vid saobraćaja u Srbiji.

"Opremićemo kapetanije i kroz rebalans budžeta smo to i predvideli kao priortet... Svaka kapetanija će morati da ima najmanje jedan čamac da bi mogli da presreću i kontrolišu brodove", naglasila je potpredsednica vlade.

Ona je najavila da će to ministarstvo u saradnji sa MUP-om i Upravom carine organizovati zajedničke akcije radi suzbijanja sive ekonomije kao i hvatanja lopova odnosno pirata na srpskim rekama.

"Prihod od unutrašnjeg plovnog saobraćaja u Srbiji je oko 30 milina evra godišnje, a preveze se između šest i osam miliona tona robe, ali imamo problem što se to nedovoljno kontroliše", kazala je Mihajlović ističući da bi ti prihodi mogli da budu daleko veći.

Mihajlović je tokom obilaska plovnog toka Dunava od Beograda do Smedereva, inspekcijskim čamcem ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture, konstatovala da ima puno neregistrovanih plovnih objekata i poručila da to više neće moći tako, kao i da će se strožnije kontrolisati naplaćivanje naknadi u vodnom saobraćaju.

Koliko su lučke kapetanije slabo opremljene govori u prilog činjenica da je prvi put posle četiri godine kupljeno gorivo za inspekcijski čamac kapetanija, kao i da je najmlađi njihov računar star 15 godina.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image