• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Statistika tvrdi: Nezaposlenih manje za 3,8 odsto

Izvor MONDO/Agencije

Stopa nezaposlenosti na kraju septembra 2014. iznosi 20,3 odsto, što je u odnosu na isti period prošle godine smanjenje za 3,8 odsto, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

"Smanjenje nezaposlenosti jeste dobra vest, posebno što stopa nezaposlenosti kontunuirano opada,... i u vreme krize to su podaci na kojima bi mogle da nam pozavide veće i ozbiljnije zemlje", rekao je predstavljajući rezultate za drugi kvaratal ove godine ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Na kraju septembra na evidenciji Nacionalne službe za zapošlavanje (NZS), ukupno je bilo nezaposlenih 748.549, od kojih polovinu čine osobe starosti od 30. do 49. godina.

Broj nezaposlenih u odnosu avgust smanjen je za 1,15 odsto, odnosno u septembru je posao našlo 8.694 ljudi.

"Pokušali su kao prigovor na smanjenje nezaposlenosti da stave sezonske poslove, ali ovi podaci pokazuju pad nezaposlenosti i u septembru, ne samo tokom jula i avgusta", rekao je Vulin.

Iako je i dalje dominantan oblik zapošljavanja, rad na određeno vreme, za 50 odsto je porastao broj zaposlenih na neodređeno vreme.

"Posebno je značajno što se povećava broj zaposlenih na neodređeno vreme i to govori o efektima Zakona o radu kojim smo jednako zaštitili i poslodavca i radnika, jer poslodavac nema nikakvih novih troškova da prijavi radnika", ocenio je Vulin.

On je istakao da je siva ekonomija i dalje najveći problem u regulisanju tržištu rada, zbog čega su i pojačane kontrole inspekcije rada u periodu od 1. juna do 30. septembra.

U tom periodu inspekcija je obavila skoro 17.000 kontrola kod 354 poslodavca.

Posao ima 2,3 miliona ljudi

Vulin je istakao i da zaposlenost konstantno raste, da je u prvih osam meseci zaposleno 143.660, pa tako trenutno radi 2.277.414 ljudi u Srbiji.

 "Rezultat tih kontrola bilo je zapošljavanje 14.464 ljudi, oni su već radili kod tih poslodavaca, ali nisu prijavljeni", kazao je Vulin.

Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić precizirao je da su inspektori najviše kontrolisali poslodavce u oblasti građevinske industrije, fizičkog i tehničkog obezbeđenja, proizvođače voća i povrća i najavio da će se intezivne kontrole nastaviti i to svih privrednih grana.

Vulin je ukazao i na podatak da od ukupnog broja nezaposlenih 68 odsto posao traži duže od 12 meseci.

Prema njegovim rečima, za to postoje objektivni i subjektivni razlozi, ali će ubuduće svi morati aktivno da traže posao.

"Uvešćemo obavezu traženja posla, jer će svi oni koji ne mogu da nađu posao u struci morati da se prekvalifikuju, da steknu nova znanja, nema drugog načina nego da počnemo da učimo", poručio je ministar.

Za ovu godinu Ministarstvo rada obezbedilo je 200 miliona dinara razne obuke kojima je planirano da bude obuhvaćneo oko 3.600 nezaposlenih, sredstva su obezbeđena i za obuke oko 2.500 osoba sa invaliditetom.

Podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da naviše šansi na tržištu rada imaju inžinjeri elektrotehnike, stručnjaci za informacione tehnologije, lekari sa odgovarajućim specijalizacijama, ali i zavarivači, kuvari, računovođe, knjigovođe.

Najteže do posla dolaze krojači, daktilografi, kulturološki tehničari, maturanti fimnazija i poljoprivredni tehničari za proizvodnju bilja.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Fake

Borio se protiv slobe i njegovog režima,a sad bi ga od blata pravio,šta nam uradiše posle 5 oktobra 2000 pa to je strašno,niko ništa ne radi,opet kartoni i tezge na kolima,u porastu je jedino kriminal i narkomanija.

M.

Jeste,evo idem u ponedeljak na posao,ali malo sutra. Statistiku okacite macku o rep!

kg

U Kragujevcu je u zadnja 3 meseca bez posla ostalo više od 1 500 ljudi.Likvidacija Takovo osiguranja,stečaj kovačnice,otpuštanja radnika koji su radili na određeno vreme u FASu i kod njihovih dobavljača zbog smanjenja prodaje vozila.Nama ovde ne treba nikakva vladina statistika sve se vidi i sve je poražavajuće.Ovako polako ali sigurno se vraćamo u dolinu gladi iz 90 godina.

special image