Aleksandra Petrovski

Sada stvarno zadnja klapa "Montevidea"

Ton - ide! Kamera - ide! Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički" je već postavljen na scenu. Izlazi Manjifiko sa gitarom i počinje da svira temu iz "Montevidea". Aplaudira mu oko 2.500 ljudi.

0
A- A A+

Sada stvarno zadnja klapa "Montevidea" Foto: MONDO
Zadnja klapa filmova i TV serije "Montevideo" odavno je spuštena, ali je u subotu u Beogradu može se reći priređena oproštajna žurka. Magnifico & the Serbian Army Orchestra (Umetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički") do sada su održali 15 koncerata u Sloveniji, Italiji i Švajcarskoj, a Sava centar je bio "veliko finale" zajedničke saradnje započete pre četiri godine snimanjem muzike za hit filmove i TV seriju "Montevideo".

Ljubljančanin Robert Pešut (49) je još u najavi koncerta rekao da Beograd ima posebno mesto u njegovom srcu, a da je Sava centar "fina šminkerska dvorana", te da će biti mnogo suza i smeha, tuge i veselja. I znate šta? Ništa nije slagao!

"Dobro veče, Beograde. Ja sam Manjifiko iz Ljubljane. Sviraćemo vam dva sata u cugu! Mi smo na zadatku mirovnom: što nije moglo puškom, mi ćemo pesmom. Srpska posla!", glasio je uvodni pozdrav jednog od najintrigantnijih muzičkih imena Slovenije i bivše Jugoslavije.

"Sledeća pesma je sećanje na jednu misao koju smo imali svi mi, a to je da je Dubrovnik naš grad", gorko je nasmejao Robert publiku i zapevao "Pinja koladu".

Baš kao i sa rečima, Manjifiko se duhovito poigravao i muzičkim žanrovima, od popa i latino ritmova, preko elektra, do srpskog folka...

"Ajde, armijo, dejstvuj!", komandovao je Manjifiko.

Đuričko otišao pre bisa

Prvom beogradskom koncertu Manjifika pored Dragana Bjelogrlića sa suprugom prisustvovali su još i glumci Nataša Ninković, Ivan Zekić, Nikola Đuričko, Dragan Vujić, Vjera Mujović, Nebojša Ilić i muzički četverac The Frajle. I dok su Frajle tokom bisa đuskale, Đuričko je zajedno sa suprugom napustio svoje mesto posle prvog aplauza.

  Zajedno sa vojnim orkestrom koji upravo nosi ime kompozitora Stanislava Biničkog Robert je izveo, kako je rekao "plesnu" verziju "Marša na Drinu".

"Mnogi su izveli tu kompoziciju, pa sam i ja morao da je pokvarim. Mi smo od nje ostavili samo muziku za ples, zove se "Ča-ča del rio Drina"", pojasnio je muzičar.

"Imamo sad jednu ljubavničku. Malo je brža. Toliko te volim da ću te ubiti. Ne znam kako da opišem ljudima koji nisu odavde. Nije zen budizam", najavio je Robert Pešut pesmu "Ubiću te".

Potom su na bini napravili mesta i za poznatu špansku pevačicu Luz Kasal i očekivano naveći aplauz dobila je za pesmu "Madrugadas", opet publici poznatu iz filma. Usledio je i Manjifikov montevideovski ciklus pesama, koji je okončan numerom "Marija Ana".

"Ovo je bila jedna veoma tužna pesma. Bjelogrlić mi je jednom rekao: ti ako padneš na leđa, slomiš k**ac. Izvinite", nasmejao je publiku Robert i dotakao se teme kumstva - vrlo posebnog odnosa.

Na opšte iznenađenje, ali i oduševljenje, velike većine nakon pesme "Pismo kumu" ili jednostavnije "Rambo, Rambo..." na bini se pojavio Rambo Amadeus i izveo jednominutni šou kakav samo on može da priredi.

Pogledajte.

Izvor: MONDO

"Hvala, ovo nisam očekivao. Ne znam kako je izdržao. Nije mu bilo lako. Meni jeste. Mi smo rođeni u jednoj zemlji. A posle... Vidim sviđa se to Kataloncima, Škotlanđanima... mogu da dođu ovde. Mi smo napravili elaborat. Da vide našu grešku", aludirao je Manjifiko na raspad SFRJ i na engleskm zapevao: "Bila jednom zemlja šampiona. Zvala se Jugoslavija".

Setio se i da ništa nije pevao na slovenačkom jeziku.

"Ja vam ne otpevah nijednu na slovenačkom. Ajde rećiću vam naziv na slovenačkom - "Manjifiko je p**er". Ne znam kako to da vam prevedem. Vi toga nemate. To je vegetarijanac. Stićiće to kod vas. Prvo EU, pa onda sve".

Kada je na red došlo predstavljanje pratećeg benda, čiji su pojedini muzičari imali svoje solo tačke, a Robert je tražio da mu na binu dnesu pivo, što je cela publika primetila.

"Ne znam šta mi je. Ja inače ne pijem. Uopšte ne pijem. Samo u kafani, ali zbog društva. Uhvati me žalost. Ja sam upoznao ljude koji ne piju uopšte. Ujutru kad ustanu - to je to".

Usledilo je onda veliko finale - Manjifikov stariji hit "Hir aj kam, hir aj go" i pesma bez koje malo koja kafanska svirka može da prođe - "Pukni zoro". Specijalno za tu priliku slovenački muzičar je stavio srpsku oficirsku kapu.

Izvor: youtube

"Ova ja najznačajnija tema u celom "Montevideu" i ujedno bih se zahvalio Bjelogrliću što mi je omogućio da radim na tom projektu, da se ispunim. Numeri sam dao radni naziv "Pesma za Dušana", po mom dedi koji je bio Solunac", rekao je Robert, a iz publike je ustao glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić i dobio aplauz.

Koliko god emotivna bila "Pukni zoro", Manjifiko nije dozvolio publici da Sava centar napusti sa suzama u očima. Izveo je još četiri vesele pesme, a za sam kraj je pažljivo odabrao numeru koju je Vera Lin tokom Drugog svetskog rata pevala savezničkim vojnicima - "We will meet again".

Do nekog novog susreta...

Povezano

Sve vesti