Međutim, ono na čemu su mu gurmani u Srbiji, ali i oni koji kod nas u goste samo svrate, najviše zahvalni je Karađorđeva šnicla.
"Nisam ja smislio samo Karađorđevu šniclu. Ja sam 'kriv' i za Njegošev stek i medaljone Anjeli, Smederevsko đule, Oplenačke ili Šumadijske palačinke, Gružansku krompir čorbu, Titovo jelo i mnoge druge specijalitete. Moj najveći hit, Karađorđeva, nastala je iz nužde, 1956. u beogradskom 'Golfu'. Stalni gost restorana u to vreme bila je spikerka Radio Beograda, Ruskinja. Često je naručivala Kijevski kotlet, međutim, jednom prilikom nisam imao baš sve sastojke za to jelo, pa sam morao da se snađem. U šniclu sam stavio kajmak, urolao, ukrasio u obliku Karađorđeve zvezde i poslužio gošći. Kada me je upitala kako se jelo zove, u trenutku sam smislio i ime - šnicla Karađorđe", ispričao nam je Milovan Mića Stojanović, koji je na Gastro festu u Beogradu, promovisao svoju knjigu "Kako sam (s)kuvao istoriju", ali je najavio i novu knjigu, srpski kuvar sa 1.800 recepata!
To nije kraj zanimljive priče o Karađorđevoj šnicli. Znate li ko je bila misteriozna gošća? Tamara Broz, Titova snaja!
"To sam saznao mnogo kasnije. Ali, ono što nisam saznao, ali pretpostavljam, da me je baš ona preporučila Titu, jer sam brzo nakon toga počeo da kuvam za njega."
U čemu je tajna tolike popularnosti Karađorđeve šnicle?
"Ona ima specifičan ukus zbog toga što se prilikom termičke obrade oslobađa kalcijum iz kajmaka koji prodire u meso i čini ga ukusnijim. Takođe, pokorica, koja je panirana, ublažava jačinu mesa i kajmaka."
Mića kaže da uz Karađorđevu najbolje "leži" belo vino, hladno.
"I nemojte da mislite da ovo jelo treba da bude obilno, kao što je u nekim restoranima, naročito sada u doba ekonomske krize, kada ugostitelji žele da vizuelno fasciniraju goste. Zna se, precizno, kolika treba da bude ta šnicla i šta sve ide uz nju."
Kolika treba da bude?
"Potrebno vam je 200 grama mesa, ne više, najbolje teleći file, ali može i svinjski i juneći. Ni sa kajmakom ne treba da preterujete, 40 grama je dovoljno, i to obavezno starog kajmaka. Ja sam uz to služio tartar sos od majoneza i kiselih krastavčića, kao i limun i 150 grama garniture, barenog krompira i boranije."
Mića kaže da bi trebalo poštovati i pravila u vezi sa serviranjem i dekorisanjem ovog jela. To znači da se šnicla služi na ovalu, ukrašena kolutom limuna koji simboliše zvezdu, kao i da se delimično prelije majonezom.
Da li vam ide voda na usta? Već ste počeli da kuvate? Razumemo vas potpuno ali, molimo vas, nemojte praviti varijacije na temu, držite se originalnog recepta. Jer, samo je jedan "devojački san".
I za kraj, neka sva čula uživaju: ovaj specijalitet je, osim u viceve, ušao i u pesmu, i to "ozbiljnu". Slušajte ovo, dok sečete Karađorđevu, a kajmak curi...
Partizan razbio Zvezdu i odigrao najbolji meč sezone! Obradovićev tim dominirao, Grobari slavili pred Delijama
Srbija pregazila Dansku i ide na Eurobasket: Blistali Aleksa i Balša, a moglo je i ubedljivije!
"Trebalo je da ubacim 30 poena, neće niko da nas sažaljeva": Petrušev o porazu od Partizana za otrežnjenje!
Mondo ukrštenica za 22. novembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Nemačka se priprema za rat sa Rusijom! Napravljen tajni plan, evo kako će postupiti u slučaju eksalacije sukoba