• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekord: Imali smo najtopliji septembar od 1880.

Izvor Tanjug

Prošli mesec je bio rekordan u svetu po temperaturama, kako nad kopnom, tako i nad okeanima još od 1880. godine, otkad se vodi ovakva statistika, objavila je američka NOAA.

Ovo je bio i 38. uzastopni septembar sa globalnom temperaturom iznad proseka za 20. vek, ističu u Nacionalnoj okeanskoj i atmosferskoj administraciji (NOAA).

Naime, prosečna prošlomesečna globalna temperatura iznad kopna i okeana je iznosila 15,72 stepena Celzijusa, što je 0,72 stepena Celzijusa iznad proseka za prethodni vek, prenosi AFP.

Sa izuzetkom februara, svaki dosadašnji mesec u 2014. je bio među četiri najtoplija otkad se vodi statistika, pri čemu su maj, jun, avgust i septembar bili rekordni, odnosno najtopliji u odnosu na iste mesece u poslednje 134 godine, podaci su iz izveštaja NOAA.

Sa izuzetkom centralnog dela Rusije, nekih oblasti na istoku i severu Kanade i jednog manjeg regiona u Namibiji, u svim ostalim delovima sveta septembarska temperatura je bila iznad uobičajene.

Rekordne septembarske temperature su registrovane u velikom delu severozapadne Afrike, jugoistočne Latinske Amerike, jugozapadne Australije, delovima Bliskog istoka i nekim regionima jugoistočne Azije.

Globalna temperatura površine svetskih okeana je u septembru bila za 0,66 stepeni celzijusa izmad proseka u 20. veku i najviša koja je registrovana od 1880. Prethodno najviše otstupanje od proseka u temperaturi površine svetskih okeana je iznosilo 0,65 stepeni Celzijusa i zabeleženo je u avgustu ove godine, napominje NOAA.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nn

zanimljivo sto ste stavili sliku sunca, kao da sunce ima ikakve veze sa klimatskim promenama koje uzrokuju sve ove rekorde...

rade

Ovo se očigledno ne odnosi na Srbiju, jer je leto bilo nikakvo

Prof. Dr. Sapic Aleksandar, magistar

Nije Namibija, nego NAMBIJA!

special image