• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupštinska većina podržava set ekonomskih zakona

Izvor MONDO/Agencije

Većina poslanika u Skupštini Srbije najavila je danas da će podržati četiri predložena zakona iz oblasti ekonomije, dok su poslanici opozicije ocenili da oni ne donose ništa novo i da neće poboljšati poslovanje u zemlji.

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas načelnu raspravu o setu ekonomskih zakona, među kojima su izmene i dopune Zakona o Agenciji za privatizaciju, a rad će nastaviti sutra pretresom o izveštaju o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2013.godinu.

Pored izmena zakona o Agenciji za privatizaciju, parlamentarci su danas rapravljali i o izmenama i dopunama zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu naknadu u postupku privatizacije, izmenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima i predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje sistema Transbalkanski koridor.

Ministar privrede Željko Sertić rekao je tokom rasprave da će vlada učiniti sve da se proces privatizacije završi do kraja 2015. godine, te da će se truditi da za svako preduzeće napravi program, međutim, naveo je i da neka neće preživeti.

Poslanici vladajuće većine istakli su da predlozi izmena i dopuna ekonomskih zakona, o kojima se danas raspravlja u parlamentu, ukazuju da je vlada voljna da proces privatizacije rešši u ššto kraćem roku po transparentnoj proceduri, dok opozicija upozorava da nad Agencijom za privatizaciju niko ne vrši nadzor.

Najviše zamerki poslanici su imali na izmene Zakona o Agenciji za prvatizaciju.

NS: Problem je korupcija a ne zakoni

Poslanik opozicione Nove stranke Zoran Živković ocenio je da predložen set zakona neće dobrineti poboljšanju poslovanja u Srbiji i naglasio da je privatizacija sporna i komplikovana zbog korupcije, a ne zbog loših zakona. "Korupcija je glavna prepreka uspešnoj privatizaciji, korupcija koja postoji od portira do predsednika države", kazao je Živković novinarima u parlamentu. Naglasio je da za lošu privatizaciju nije kriva samo aktuelna vlast, već i ona prethodna, ali da je sadašnja to "dovela do savršenstva".

 Poslanik Srpskog pokreta obnove (SPO) Žika Gojković istakao je da je predlagač morao da se pozabavi kadrovima koji upravljaju privatizacijom, jer su to "sumnjivi ljudi, s krivičnim prijavama".

"Namere je da se poboljša rad Agencije za privatizaciju, ali država mora da skloni takve ljude, jer će se rad Agencije poboljšati samo novim, kvalitetnim ljudima", kazao je Gojković, koji je najavio podršku poslaničke grupe SPO-DHSS predloženom setu zakona.

I poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović zamerio je što Agencija dobija veća ovlašćenja predloženim zakonom, kada se u prošlosti, kako je naveo, nije pokazala u sjajnom svetlu.

"Trebalo je da malo više pretresemo Agenciju za privatizaciju. Ona ima 300 zaposlenih, prosečna plata im je 100.000 dinara i nisu odgovarali ni za jednu propalu privatizaciju. Vi, ministre Sertiću (Željko), morate iskoristiti svoj autoritet da dovede prave ljude", rekao je Jovanović.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Dejan Radaković rekao je da očekuje da će predloženi zakoni biti usvojeni, jer se njima domaći propisi uskladivanje sa evropskim standardima, ali i otklanjaju posledice ekonomske krize jer Srbiji, kako je istakao, "banrkrot stalno visi nad glavom".

Dodao je da se predloženim zakonima ispravljaju i "fleke" koje su nastale kao rezultat brzine prethodnih skupštinskih većina, a ne rezultat nemara.

Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Tomić je ocenila da predložen set ekonomskih zakona pokazuje rešenost vlade da u što kraćem i efikasnijem roku završi proceš privatizacije.

"Imamo puno preduzeća s negativnim kapitalom i ove izmene daju mogućnost da takve postupke uspešno završimo, kako je to predviđeno do kraja 2015. godine", rekla je Tomićeva.

Poslanik opozicione Nove demokratske stranke Aleksandar Senić istakao je da postoje određene nepravilnosti i neusaglašenosti u predlogu Zakona za Agenciju za privatizaciju, kao što je obrazovanje komisija koje prate privatizaciju.

Dodao je da se slaže da su izmene Zakona o investicionim fondova neophodne za usklađivanje sa direktivama EU, ali da je sporno što za njegovu primenu nije stvoren ambijent, odnosno uslovi za podsticanje aktivnosti investicionih fondova.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image