• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predat rebalans, rupa veća za još 360 miliona evra

Izvor MONDO/Agencije

Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je danas da će predlog rebalansa budžeta biti danas upućen u Skupštinu Srbije i da očekuje da će se taj predlog na dnevnom redu parlamenta naći u petak 25. oktobra.

Predlogom rebalansa budžeta Srbije predviđeno je da budžetski deficit iznosi 225 milijardi dinara, umesto 182 milijarde dinara, rekao je danas ministar finansija Dušan Vujović. 

To čini povećanje provalije između onoga što Poreska uprava skupi i onoga država potroši od dodatnih 43 milijarde dinara, što je trenutno oko 360 miliona evra.

Ministar je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su predlogom rebalansa koji je vlada danas usvojila, budžetskih rashodi povećani sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi smanjeni sa 930 na 897 milijardi dinara.

"Ovo radimo za budućnost Srbije, za konačni završetak reformi koje smo počeli pre 20, 10 ili pet godina", rekao je Vujović na konferenciji za novinare, dodavši da su reforme osnova za trajni rast plata i penzija, radnih mesta, privredni rast i budućnost Srbije.

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici set predloga zakona čijom primenom bi trebalo da bude obezbeđena finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje.

MMF NAČELNO SAGLASAN

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dogovorena suštinska struktura programa koji bi se sklopio sa Srbijom i da su očišćene sve nedoumice.

Postigli smo načelnu saglasnost o suštinskim stvarima, rekao je Vujović na konferenciji za novinare.

Fond je prihvatio, dodao je on, da se na rashodnoj strani održava racionalan program, a da se teret premesti na deo gde se mogu ostvariti uštede, odnosno na smanjenje subvencija, povećanje tvrdih mera na strani naknada, recimo za tranzit gasa.

Srbija želi da u najskorije vreme potpiše sporazum sa MMF-om, rekao je ministar finansija Dušan Vujović i dodao da je namera Vlade Srbije da se u naredne tri godine "smireno i odlučno" sprovedu reforme, sa udarnim paketom mera u narednoj godini.

Namera nam je, kazao je ministar, da se u odnosima sa MMF-om ide sa skromnim projekcijama rasta društvenog proizvoda.

Očekuje se, kaže, i oživljavanje proizvodnje, odnosno da strana ponude bude mnogo povoljnija.

To će, prema njegovim rečima, biti moguće samo ako proizvodnja u elektroprivredi bude vraćena na nivo iz juna, ako Železara u Smederevu bude privatizovana i vrati se na dva miliona tona proizvodnje, ako se i kada se reši petrohemijski kompleks i kada se dostigne očekivani izvoz poljoprivrednih proizvoda.

"Realno je očekivati da će podsticaj na strani ponude u narednoj godini biti značajan i realno je očekivati da možemo da imamo realan rast društvenog proizvoda", rekao je Vujović na konferenciji za novinare nakon što je Vlada Srbije usvojila rebalans budžeta.

Sve to, dodao je ministar, možemo imati ako Srbija uđe na takvu teritoriju razvoja, ako rešimo fiskalnu konsolidaciju, ako budemo imali značajan porast direktnih stranih investicija i proizvodnju za izvoz.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko Marko

Budzetski deficit srediti tako sto udariti po sirotinji i onima koji jedva sastavljaju kraj sa krajem. Sramota. Predsednik, premijer, ministri, gradonacelnici, poslanici, guverneri u NBS i oni u 1001 agenciji nece ni osetiti krizu, ali ce itekako osetiti ljudi koji primaju oko 30.000din plate ili penzije. Jos kazu bice vam bolje. Vredjaju inteligenciju i ponizavaju sopstvene gradjane. Budzetske rupe resite iz svojih primanja, a ne iz nasih.

pera

Aco odmah da tražiš u inostranstvu ministre finansija i privrede jer ovl će zemlju da zakucaju.Posle njih nama neće ni Merkelova pomoći a kamo li ti.

Sava

Da li je istina da ste sebi podigli plate za 10% ? Da li je istina da ce se iz budzeta odvojiti 5.5 miliona evra vise za stranke?

special image