• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preminula Marija Crnobori

Izvor MONDO/Tanjug

Jugoslovenska glumica Marija Crnobori umrla je u Beogradu, u 97. godini, prenose elektronski mediji.

Rođena je 1. oktobra 1918. godine u Banjolama, u Istri. Stručnu učiteljsku školu završila je 1942. godine, a zatim i Glumačku akademiju u Zagrebu u klasi Branka Gavele. Od 1941. do 1946. igrala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a zatim u Rijeci.

U Beogradu je osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište, pa je na poziv prvog upravnika, Bojana Stupice i Elija Fincija prešla u to pozorište i igrala u prvoj predstavi ikada, "Kralj Betajnove" 3. aprila 1948.

Bila je najveća heroina antičke drame, ali su za pamćenje i sjajna Lujza u Šilerovoj "Spletki", nenadmašna Ledi Magbet, Ljubov Jarovna, Sofija Aleksandrova... Njena "Antigona" smatra se kultnom ulogom.

Objavila je knjige "Svijet glume" i "Životić" i bila je dobitnica više nagrada za svoje stvaralaštvo.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ratne godine

da li je tokom rata od 1941.-1946.god radilo zagrebcko pozoriste i ko su bili posetioci? nemci ili nasi?da li je bila "prozivana"kao zanka stokic?

SJAJNA

ZAISTA SJAJNA GLUMICA, NAZALOST NEKAKO ZABORAVLJENA. IMA IH JOS, OBA POLA, KOJE SMO SA UZIVANJEM SLUSALI I GLEDALI. VRATIMO IH U JAVNOST AKO OOI TO ZELE ZNATE LI DA LI JE GOSPODJA CRNOBORI IMALA PORODICU I DEBU I DA LI SE NEKO OD NJIH BAVI POZORISTEM?

SERIJE