• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjenje plata i penzija oročeno do 2017. godine

Izvor Beta

Smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 Vlada Srbije je, kao meru stabilizacije javnih finansija, oročila do kraja 2017. godine. Opozicija: Svako diranje u stečena prava penzionera je protivustavno.

Mera smanjenja plata i penzija počeće da se primenjuje od 1. novembra 2014. godine.

Lineralno smanjenje plata u javnom sektoru po stopi od 10 odsto predviđeno je Predlogom zakona o privremenom uređenju osnovica za obračuna i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, koji je, zajedno s predlogom rebalansa budžeta, na dnevnom redu sutrašnje sednice Skupštine Srbije.

Kako je predloženo, plate će biti smanjene zaposlenima u direktnim i indirektnim korisnicima budžeta, organizacijama za obevezno socijalno osiguranje, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, preduzećima u većinskom državnom vlasnistvu, javnim agencijama i Narodnoj banci Srbije.


Njima će, pored plata, po stopi od 10 odsto biti umanjena i druga stalna primanja veća od 25.000 dinara, kao što su naknade za članstva u organima upavljanja i nadzora, radnim grupama, savetima i komisijama.
Po računici Ministarstva finansija, smanjenje zarada u javnom sektoru u naredne tri godine doneće uštede od 60 milijardi dinara, odnosno 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

U Predlogu zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija nije navedeno koliko će budžet uštedeti u naredne tri godine po osnovu umanjenje pezionerskim primanja većih od 25.000 dinara.

Iz budžeta se sada Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje obezbeđu dotacije u iznosu od oko 45 odsto potrebnih sredstava za isplatu penzija. Rebalansom ovogodišnjeg budžeta planirano je da izdaci državne kase po tom osnovu iznose 251 milijardu dinara.

Penzije će od novembra biti umanjivane tako što će iznos veći od 5.000 dinara biti umanjen po stopi od 22 odsto, a iznos veći od 40.000 dinara po stopi od 25 odsto.

Tako će, na primer, penzija od 35.000 dinara biti smanjena za 2.200 dinara, a penzija od 50.000 dinara za 5.800 dinara. 

ŽIVKOVIĆ: NEUSTAVNO SMANJENJE PENZIJA

Poslanik Skupštine i lider Nove stranke Zoran Živković kazao je danas novinarima u parlamentu da se rebalansom povećava rupa u budžetu, ali i da sadrži neustavne i protiv zakonite odredbe kada je reč o penzionerima.

Osuda sindikata

Reprezentativni sindikati javnog sektora Srbije danas su najoštrije osudili odluku Vlade Srbije o usvajanju Zakona o privremenom umanjenju plata. "Sav teret finansijske i ekonomske krize svaljuje se na leđa zaposlenih u javnom sektoru i penzionera. Istovremeno, rebalansom se za političke stranke izdvaja još 650 miliona dinara", navodi se u saopštenju. Sindikati smatraju da bi se mnogo veći efekti postigli ukoliko bi država uvela sivu ekonomiju u legalne tokove jer se 480 milijardi dinara godišnje obrne na sivom tržištu. Povećanjem naplate nenaplaćenih poreza i doprinosa, posebno "tajkunskih" preduzeća naplatilo bi se oko 50 milijardi dinara, potom treba smanjiti izdvajanja za političke stranke, smanjiti broj nepotrebnih agencija i prestati prestati sa zapošljavanjem u državnim organima i javnim službama.

"Protivustavno se zadire u stečena prava penzionera time što se proporcionalno smanjuju penzije u odnosu na iznos koji neko ima. Penzije su stečeno pravo, odnos između penzija ne sme da se menja", naglasio je Živković.

Moguće je da se desi da Penzioni fond nema para da isplaćuje penzije, kao što se i dešavalo u prošlosti, pa je nastao penzioni dug koji je vraćen posle 2000-te godine, ali to da neko menja odnos, to je apsolutno neustavno, smatra on.

Živković je naglasio da je takvim predlogom država penzionere svrstala u neprijatelje broj jedan, kada ih je odredila da budu socijalna grupa koja treba da pomogne popunjavanju državnu kasu.

"Ovo je prvi rebalans gde se povećava rupa u budžetu time što se povećavaju subvencije za neka propala preduzeća koja apsolutno nemaju nikakav razlog, niti način da opstanu osim što je Aleksandar Vučić nekome rekao, svojim tajnim prijateljima, članovima familije da će to da bude sačuvano", rekao je lider Nove stranke.

On je naglasio da država mora da štedi, ali na pravi i fer način, tako što je morala da otpusti sve partijske ljude, ali i da smanji plate zaposlenima u državnim Agencijama koje, kako je naveo, ne služe ničemu.

Živković je kritikovao vladu što je rebalans, koji je napisan na 361 stranici, poslala kasno sinoć, dan uoči rasprave.

"To je silovanje parlamenta, nepoštovanje tradicije i pravne prakse", ocenio je Živković.

 Šef poslaničke grupe Demokratske stranke (DS) Borislav Stefanović ocenio je danas da je predloženi rebalans državnog budžeta izuzetno štetan po građane Srbije, pre svega, zato što će deficit budžeta i dalje biti skoro 2,5 milijardi evra. 

Rupa koja konstantno postoji već dve i po godine nastavlja da bude jednaka ili veća, rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije.

On je ocenio da su građani Srbije kroz povećanje poreza značajno izdvojili za napredak zemlje, ali "ova nesposobna vlast, kroz sedmi budžetski eksperiment i četvrtu poresku reformu, pokazuje da nije sposobna da uradi ništa, sem da smanji plate i penzije građanima Srbije koji iovako teško žive".

 To će, kako je rekao, ubiti svaku potrošnju, a ubijanje potrošnje će ubiti proizvodnju u Srbiji.

Tagovi

Komentari 15

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ogorčeni penzioner

Ljudi probudite se, svi nešto ćute, a nezadovoljni!? Zar je moguće da ima samo ovoliko komentara na ovu temu? Pa ovo je genocid nad najslabijima i najnemoćnijima, a ostali se ubijaju u pojam!

trange frange

od onih 100 što ti dugujem, evo ti 50, a 2017. ću ti sve nadoknaditi, časna reč

Jasna

Mogli bi da prostudiraju postupak Francuskog predsednuka ... odlično je on to uradio !

special image