• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Penzioneri tuže državu zbog smanjenja penzija

Izvor MONDO/Agencije

Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) saopštilo je danas da je smanjenjenje penzija neustavno.

Ovo udruženje najavilo je da će se za zaštitu svojih prava obratiti Ustavnom sudu za ocenu zakonitosti te vladine mere kao i najavljenje rasprodaje imovine Fonda PIO i Međunarodnom sudu u Strazburu. inistitucijama.

USPS je saopštio da predloženim smanjenjem penzija u okviru mera Vlade Srbije za smanjenje budžetskog deficita i objavljenom rasprodajom imovine Fonda PIO, sistem penziono invalidskog osiguranja u Srbiji biće potpuno urušen, a ogroman broj penzionera biće doveden do ivice egzistencije.

Prema oceni UPSP, sve što se odnosi na penzije ovim merama biće podržavljeno i pretvoreno u golu budžetsku stavku o kojoj će odlučivati isključivo Vlada.

Ovakve mere i postupci, kako se ocenjuje u saopštenju, nisu u skladu sa pravnim sistemom države, Ustavom i pozitivnim zakonskim propisima.

USPS je upozorilo da će biti primorano da se za zaštitu svojih prava obrati Ustavnom sudu za ocenu zakonistosti najavljenih mera smanjenja penzija i rasprodaje imovine Fonda PIO.

Udruženje je takođe najavilo da će zatražiti zaštitu svojih prava od nadležnih međunarodnih institucija i Međunarodnog suda u Strazburu.

Prema oceni penzionera ne može se dozvoliti da bogatstvo i bogataši i ovoga puta budu pošteđeni i da se dalje produbljuju društvene nejednakosti.

To je, kako se navodi, u suprotnosti sa izbornim obećanjima i suprotno programu na osnovu koga su građani na izborima dali poverenje ovoj vlasti, kao i ustavnoj odredbi da je Srbija država socijalne pravde.

USPS traži da se donese sveobuhvatni program mera za pokretanje proizvodnje i zapošljavanja ,kao i mera štednje na svim nivoima, jer nas jedino takve mere mogu izvući iz krize, a ne restrikcije, smanjenje potrošnje i bacanja i ovo malo para koje će biti oduzete penzionerima u "bure bez dna", kako se do sada činilo.

Vladine "mere štednje", podseća se u saopštenju, vode u siromaštvo i pad društvenog proizvoda, ocenio je novi predsednik Evropske vlade gospodin Junker.

Naše aktivnosti u vezi smanjenja penzija podržava i Evropska federacija sindikata penzionera i starijih lica (FERPA), ističe se u saopštenju.

Današnja "Politika" objavila je tabelu u kojoj se jano vidi kolika je razlika u smanjenju plata i penzija, u korist zaposlenih. Naime, mnogo više će biti smanjene penzije, nego plate.

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

cccc

A povecanje penzija i plata u javnom u proteklih 10 godina vam nije bilo neustavno? Tad se niste zalili ustavnom sudu? 61% penzionera ima penziju ispod 25,000, a ovi sto primaju preko te cifre su paraziti ove drzave i jos se zale. Inace radim 10 sati dnevno za 19.000, vi lezite i primate 25,000+ dinara. A i u svom radnom veku ste primali mnogo iznad cifre koju ja primam, cim imate tolike penzije. PARAZITI!

doktor

@cccc Ovde jedini parazit je u tvom mozgu. Covek koji je,ceo zivot radio za tu penziju i sad vise nije radno sposoban drzava ce da mu otme. Tebi ako je mala plata trazi drugi posao.

pop

Nemogu da shvatim ideju ministra finansija za formulu smanjenja plata i penzija. Zasto da na istu platu i penziju se primenjuje razlicit procenat. Onaj koji radi u javnom sektoru i ima platu od 70.000 njemu ce se smanjiti plata za 7.000 dinara a penzija za 10.500 dinara. Sigurno je ministar mislio da dinar penzionera vredi vise od onog koji radi u javnom sektoru, ili je pak mislio da se doticni gospodin ili gospodja-ca trebaju lepo da obuku kada podju na posao, pa im je zato manje umanjio plate. Ministre, narodna izreka glasi: ,,nicija ne gori do zore, pa nece ni Vasa"

special image