• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lažu vas da vam auto malo troši!

Izvor mondo.rs

Automobili u Evropi troše puno više goriva nego što to tvrde proizvođači, pokazalo je novo istraživanje koje je sproveo Međunarodni savet za čist saobraćaj (ICCT).

"Svi podaci potvrđuju da kontinuirano raste jaz između podataka o potrošnji koji daju proizvođači i stvarne potrošnje", kazao je voditelj evropske podružnice ICCT-a Piter Mok za nemački list "Špigel" (Der Spiegel).

ICCT je analizirao podatke više od 500.000 vozila koja se kreću evropskim saobraćajnicama koristeći vodeće internetske portale.

Angažovani vozači koriste lične datoteke kojima porede stvarnu potrošnju goriva s onom drugih vlasnika istih vozila i službenim podacima proizvođača.

Analiza podataka popularne nemačke mrežne stranice "spritmonitor.de" pokazuje da je taj raskorak porastao sa sedam odsto u 2001. na 30 odsto 2013. godine.

Slični rezultati prikupljeni su s drugih specijalizovanih mrežnih stranica u Britaniji, Francuskoj i Holandiji.

Stručnjaci ICCT-a kažu kako je automobilska industrija ostvarila značajan napredak na polju smanjivanja potrošnje goriva i emisije CO2 ali izrazili su zabrinutost zbog ovog raskoraka.

Proizvođači automobila podatke o potrošnji goriva dobijaju u laboratorijskim uslovima odobrenom metodologijom koja je predmetm kritika zbog neuvažavanja stvarnih uslova vožnje na evropskim putevima, piše "Jutarnji list".

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

super srbin

Haha e strasno ! Mi Srbi sve volimo da imamo veliko .Velike kuce ,veliko srce, stanove ,veliki novcanik,televizor, misice , neke delove tela ,velika auta al samo dve stvari su nam male a to su potrosnja auta i jos nesto kod nasih zena ! Ili najbolje vozimo!? ima primera da je potrosnja i manja od laboratorijske ,svaka nama cast e stvarno smo superiorniji od drugih nacija. Iako su i oni od nas potekli hahaha !

AirFrance

@super srbin Sa pneumaticima,uljem i kvalitetnim gorivom koji smanjuju potrosnju,usteda je ogromna.Verujte da je za TDI normalno 4,5lit ako je motor dobar.Volkswagen i Renault su velika imena u auto industriji i mesta za laz nema.Srdacan pozdrav,nemoj da se ljutis zbog replike.

supes srbin

@super srbin Ja imam nov Megan 3 , 1600,benzinac ,110 ks, nove miselinke ,ulje najbolje sto moze da se uzme ,ne vozim brzo a auto trosi 2lit vise od deklarisanog! Potrosnja ide od 8.5(sto je retko) do 10.5 a prosek je 9.5l , po gradu ! Za tako mali auto u 21veku i ovakvim tehnologijama je previse ! Ugradio sam brc plin i tek sada je isplativo voziti ,nesto kao dizel odprilike! I dalje mi nije jasno imao sam auta te kubikaze ni jedan mi nije prelazio 8lit a sada s novim toliko a imam i audi 2000tdi , isto tvrdim da je sve samo nije ekonomican kao sto kazu . Svi ti noviji motori su manje vise slicne potrosnje a kvalitet je nula u odnosu na od pre 20godina ,vise konja vise snage a vise trose i nisu trajni kao stari !

special image