• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na meti za kresanje subvencija Srbijagas, EPS...

Izvor MONDO/Agencije

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će na meti smanjenja subvencija naredne godine biti ne samo Srbijagas, već i Železnice, Elektroprivreda Srbije, kao i subvencija za poljoprivredu koje odvlače pare i resurse bez efekta.

"U narednoj godini će gro izmena koje ćemo imati biti upravo u domenu smanjivanja subvencija koje ne daju rezultat i bacanje su para” , izjavio je ministar u Skupštini prilikom rasprave o rebalansu budžeta.

On je ukazao da je u proteklih pet godina javni dug povećan za trećinu zato što država nije uspela da kontroliše tokove garancija i ostale posledice lošeg neefikasnog poslovanja javnih preduzeća.

Vujović je izjavio i da će Vlada Srbije u sa Međunarodnim monetarnim fondom razgovarati o uvođenju reda u javna preduzeća i da će to biti novina u razgovorima sa tom međunarodnom institucijom koji kreću početkom novembra.

"Novina ovog programa koji ćemo od početka novembra pregovarati sa MMf-om jeste da ne idemo samo na troškove, nego paralelno na ozbiljnu strukturnu meru da jednom za svagda uvedemo red u javna preduzeća”, izjavio je on.

Ministar rudarstva energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da u Srbiji ne postoji niko ko ne duguje "Srbijagasu" za isporučen gas i naglasio da se mora dati još malo vetra u leđa tom javnom preduzeću.

"U Banatskom dvoru imamo uskladišten gas u vrednosti 100 miliona evra, ali moramo još malo dati vetra u leđa Srbijagasu dok ne sredimo stvari u hemijskoj industriji i ne dođemo do toga da svi imaju obavezu da plate gas i struju”, rekao je Antić u parlamentu.

Cela Srbija duguje za gas, a na današnji dan jedino Beogradske elektrane ne duguju Srbijagasu ni dinar za gas, sam određnenog manjeg duga za kamate, precizirao je minstar.

On je dodao da je lako kritikvoati menadžment, ali da nije lako upravljati tim kompleksnim sistemima.

Uz ocenu da ne bi voleo da ga neko pogrešno razume i shvati kako štiti svog stranačkog kolegu Dušana Bajatovića, koji rukovodi "Srbijagasom” , Antić je rekao da je Ministarstvo uspelo da sa Energetskom zajednicom napravi plan rada koji će sadržati i finansijsku konsolidaciju tog preduzeća.

"Danas radimo u pravcu da se stvari u Srbijagasu dovedu do nivoa da taj sistem ude efikasniji i da bolje posluje. Srbijagas funkcioniše u teškim uslovima i plaća cenu mnogih procesa u društvu i to više godina unazad”, zaključio je Antić.

Ministar za rad, zapošljavanje I boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da ne treba ukidati državne subvencije za "Srbijagas", što po njegovim rečima traži opoziciona Demokratska stranka (DS).

"Subvencije imamo zbog konkretnih stvari. Hajde da ukinemo subvencije i time smo odmah ukinuli i 'Srbijagas'. Ako ne bude subvencija, možemo da ispraznimo skladište gasa Banatski dvor i ukinemo grejanje ove godine", rekao je Vulin novinarima u Skupštini Srbije.

On je precizirao da su dužnici "Srbijagasa" grad Beograd i sve lokalne samouprave, a da bi bez subvencija cena gasa bila takva da privreda ne bi mogla da ga plati.

Ministri u Srbiji imaju najmanje plate

Ministar finansija izjavio da će svim ministrima u Vladi Srbije plata biti smanjena deset odsto i da neće biti izuzetaka, ali i naveo da ne postoji zemlja u svetu u kojoj ministri imaju manju platu nego u Srbiji.

"Svi ministri, uključujući i mene će imati smanjenje plata od 10 odsto, nikakvih izuzetaka nema. Nigde u svetu nisu ministri relativno tako malo plaćeni kao ovde i mi ovo radimo iz osećaja dužnosti i obavaze prema svojoj zemlji, a ne zbog materijalne nagrade", izjavio je Dušan Vujović u parlamentu prilikom rasprave o rebalansu budžeta.

On je upitao poslanike da mu nađu bar jednu zemlju u svetu u kojoj je plata zaštićenog nivoa i penzija samo četiri puta manja od plate ministra.

"Nađite jednu takvu u zemlju, priznaću javno da grešim. Zaštićena plata u tim zemljama je 1.500 dolara ili evra a ministiri imaju platu od 15.000-20.000 evra i više" , rekao je ministar.

On je izjavio i da ne sme da se stekne utisak da ova vlada ne vodi računa o  penzionerima, jer će po rebalansu budžeta izdvojiti 251 milijardu dinara transfera za Fond PIO.

"To jesu su stečena prava po Ustavu, ali se u našem penzionom sistmemu naplaćuju iz tekućih prihoda. Mi dakle, 251 milijardu dinara iz budžeta odvajamo da pokrijemo razliku između doprinosa koje ljudi plaćaju i stečenih obaveza" , izjavio je Vujović, odgovarajući na konstataciju poslanika Nove stranke Vladimira Pavićevića da odlukom o smanjenju penzija Vlada zadire u ustavna prava penzionera.

Poslanici Skupštine Srbije razmatraju danas 70 amandmana, koliko je podneto na predlog zakona o rebalansu budžeta i prateće zakone, a po okončanoj raspravi će se izjasniti o tim propisima.

Glasaće se o rebalansu budžeta i predloženim odlukama o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014. godinu, zatim na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. godinu, na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje.

Premijer: Srbija je ekonomski stabilna

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ima makroekonomsku stabilnost, a da je mere fiskalne konsolidacije vlada preduzela zarad bolje budućnosti, jer bismo u suprotom do bankrotstva stigli najkasnije do pocetka 2017. godine.

Takođe, tu je i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu.


Poslanici će glasati i o Predlogu zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, zatim Predlogu zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kao i o Predlogu izmena Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.


Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jeca

A zasto naredne godine oni a sada penzioneri????

Kriva drinade.--

@jeca Mmm.da

jadniii... Daj, povećajte im plate bre. Njima treba, kakvi radnici i penzioneri, šta će njima novac. Pravda za ministre!!!

special image