Bilo da želite da smršate, ili se jednostavno trudite da se hranite zdravo, mnogi od vas verovatno misle da moraju da izbegavaju masti. To je samo donekle tačno.
Umesto da izbacite sve masnoće, morate znati da postoje neke koje su ljudskom organizmu neophodne, pre svega kao izvor enrgije, za zdravu kožu i kosu, za apsorbciju određenih vitamina, a neke masti su nam potrebne i da za balansiranu telesnu termoregulaciju. Naravno, količina unetih masti mora biti ograničena. I još nešto da objasnimo, razliku između zasićenih i nezasićenih masti. Zasićene masti su one koje unosimo konzumiranjem proizvoda životinjskog porekla i nekih biljnih ulja, nisu povoljne za naše zdravlje jer loše utiču na rad srca. S druge strane, nezasićene masti nam trebaju, zbog srca pre svega. Tu spadaju mononezasićene i polinezasićene masti, čuvene Omega 3 i Omega 6 masti, esencijalne masne kiseline, a bistne su jer naše tela ne može samo da ih proizvede. Polinezasićene masti mogu da pomognu da se snizi nivo holesterola u krvi, dok mononezasićene masti mogu da podignu takozvani dobar holesterol ili HDL, kao i da snize loš holesterol - LDL. Odrasloj osobi treba od 20 do 35 odsto masti dnevno, od toga 10 odsto zasićenih masti. Gram masti sadrži devet kalorija, tako da dnevna ishrana koja se, na primer, sastoji od 2.000 kalorija može da ima od 44 do 78 grama masti dnevno. Dakle, slobodno jedite sledeće namirnice: Avokado
Sadrži skoro 15 grama masti, od čega 10 odsto mononezasićenih i dva grama polinezasićenih. Avokado možete jesti svež, sa malo limunovog soka, grilovan, kao dodatak salatama od povrća, ili u sendviču. Skup je, ali častite se povremeno.
Bademi
U obzir dolaze i orasi, lešnici, brazilski i indijski orah, ali badem najmanje goji. Oko 23 zrna sadrži samo 14 grama masti , uključujući devet grama mononezasićenih i oko 3,5 polinezasićenih. Jedite ih sirove, kao užinu, ne više od šake, dve dnevno.
Losos
Ovo je jedna od najpoznatijih masnih riba, ali u obzir dolazi i tunjevina, skuša i sardina. Ako ste u mogućnosti, potražite ribu koja nije iz ribnjaka već je upecana. Oko 80 grama ove ribe sadrži devet grama masti, uključujući i skoro četiri grama mononezasićenih i oko 2,5 polinezasićenih.
Masline i maslinovo ulje
Ako u salatu od bilo kog povrća ubacite 10 velikih maslina, u organizam ćete uneti oko pet grama masti, od čega 3,5 mononezasićenih i oko četiri polinezasićene. Ako ne volite masline, jedite makar maslinovo ulje, koje je još bolji izvor zdravih masti. Ali, u tom slučaju stvarno ne smete da preterate. Kašika ulja sadrži više od 13 grama masti, od kojih skoro 3 mononezasićenih i 1,5 polinezasićenih.
Lan
Supena kašika semena lana, koju možete da ubacite u salate, supe, jogurt, sadži samo četiri grama masti, uključujući i gram mononezasićene i tri grama polinezasićenih. Osim lana, preporučljivo je i seme susama i semenke bundeve.
Jaja
Celo jaje ima skoro pet grama masti, uključujući dva grama mononezasićenih i gram polinezasićenih, Međutim, jaje nemojte pržiti, niti ga jesti sa sirom ili nekim drugim izvorom proteina. Obarite jedno za doručak i sasvim će vam biti dovoljno uz hleb i salatu, na primer.