• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guvernerka: Nećemo "nameštati" kurs radi profita

Izvor Fonet

"Nemam nameru da manipulacijama kursa pravim privid kratkoročnog profita koji je dugoročni gubitak, izjavila je večeras guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Povodom negativnih finansijskih rezultata centralne banke iz prošle godine i gubitka od 44 milijarde dinara Jorgovanka Tabaković je rekla da bi, u slučaju manipulacije kursom, NBS ostvarila dobit, a deo novca bi bio uplaćen u budžet države.

"Građani bi, međutim, morali šest puta više da napune kasu i plate zaduživanje države koje je počelo 2008. godine. Nije mera uspeh NBS pozitivan finansijski rezultat. Mi nismo javno preduzeće, agencija, nije nam profit cilj, rekla je Jorgovanka Tabaković i istakla da ne očekuje dobit ni u ovoj godini.

Guvernerka je iznela podatak da je inflacija sa 12,2 odsto spuštena na 2,2 odsto, da je u deviznim rezervama 180 miliona evra više, a u trezorima NBS 17,3 tone zlata.

To govori da je NBS postigla ne samo nikad bolji rezultat, već i opštu stabilnost, koja ima svoju cenu, izjavila je Jorgovanka Tabaković.

Prema njenim rečima, cena zlata je rasla 10 godina, a onda je lane izgubila 30 odsto vrednosti.

Srbija ne vodi politiku fiksnog deviznog kursa, dozvoljavamo fluktuacije, ali odmereno, i sa najmanje troškova rukovodimo tu relativnu stabilnost kursa, izjavila je Tabaković.

Uz konstataciju da se u Srbiji uspeh teško prašta, Jorgovanka Tabaković je rekla da je kada je došla na mesto guvernera NBS zatekla kurs evra od 119,7 dinara, a da je 2012. godina završena sa 113,1 dinar.

Istorijski najniži kurs dinara

Kurs dinara je 06.avgusta 2012, godne, kada je Tabaković preuzela dužnost, bio 118,75 dinara za evro a pomenutih 119,07 je bio tri dana kasnije. Danas je kurs evra 119,47 dinara a prošle nedelje je bio istorijski najnižih 119,59.

"Nismo intervenisali skoro dve nedelje i kurs je 119,3 dinara. Mi smo mala otvorena ekonomija, koja reaguje na sve što se dešava", izjavila je Tabaković i izrazila očekivanje da će se inflacija do kraja godine vratiti u granice cilja od 2,5 do 5,5 odsto.

Jorgovanka Tabaković je rekla da očekuje sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, čija delegacija dolazi sledeće nedelje u Beograd.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

era rosoneri

Upravo citam kajron RTS 1 kako je po misljenj Svetske banke poslovni ambijent u Srbiji losiji nego prosle godine.

Vlaja

Pošten čovek radi i ćuti...

aleksa

Ma ne nenamestate kurs, cim je otisao krstic malo ste pogurali kurs da sprecite deflaciju... A to sto je meni plata manja za 50% u evrima nego pre 5 god samo zbog kursa koga briga...

special image