• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hipo banka u Srbiji "pala u ruke" Amerikanaca

Izvor Tanjug

Mreža banaka na Balkanu austrijske Hipo Alpe Adria banke (Hypo) biće prodata američkom fondu Advent, potvrđeno je danas iz Hipo banke u Beogradu.

Američki fond Advent, u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), trebalo bi da bude novi vlasnik Hipo Alpe Adria banaka koje posluju na teritoriji jugoistočne Evrope, odlučeno je sinoć, saopštila je ta banka, potvrdivši raniju Tanjugovu informaciju.

Potpisivanje kupoprodajnog ugovora sa novim vlasnikom mreže Hipo banaka koje posluju u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, očekuje se uskoro, nakon što država Austrija, kao vlasnik Hipo Alpe Adria grupe donese zvaničnu odluku o tome. Do tada, vlasništvo nad ovom grupacijom privremeno ce biti preneto na firmu-ćerku državnog holdinga OeIAG, Fimbag.

Za zaključenje poslova oko kupovine Hipo banaka na Balkanu potrebne su još odluke organa budućih vlasnika - Adventa i EBRD-a. Isto tako potrebno je i odobrenje nemačke "Bajern LB", nekadašnje majka-banke Hipo Alpe Adrije.

Od danas je Hipo Alpe Adria Bank International AG podeljena je na holding Hipo banaka koje posluju u jugoistočnoj Evropi, čiji bi novi vlasnik trebalo da bude fond Advent, i na deo pod nazivom Heta Ašet Resolution, koji će se postepeno razgrađivati i za koji nije planirana prodaja.

"Odluci o novom vlasniku prethodili su intenzivni pregovori sa potencijalnim investitorima, jer smo nastojali da očuvamo integritet i obezbedimo sigurnu budućnost poslovanja mreže Hipo banaka u jugoistočnoj Evropi", istakao je predsednik Upravnog odbora Hyio Alpe Adria Bank International AG, Herbert Valter.

Za ovu mrežu, kako je dodao, bilo je zainteresovano nekoliko ozbiljnih investitora što svedoči o njenom značaju i liderskoj poziciji u bankarskom poslovanju u ovom delu Evrope.

On je istakao da bi partnerstvo u vlasništvu fonda Advent i EBRD-a trebalo da predstavlja idealnu kombinaciju iskustva u investicionim ulaganjima i upravljačkim procesima i poznavanja tržišta na kome Hipo banke posluju.

U skladu sa procesom rekonstrukcije Hipo grupacije, dolazi i do promena u Izvršnom odboru.

Aleksandar Piker, dosadašnji predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe Adria Bank International AG i Rajner Zihert, dosadašnji član Izvršnog odbora, biće imenovani na iste pozicije u novom holdingu banaka za jugoistočnu Evropu.

Takođe, Stefan Selden, koji je do sada upravljao Sektorom operativnih poslova, biće član Izvršnog obora zadužen za upravljanje rizicima u novom holdingu.

Mreža Hipo banaka u jugoistočnoj Evropi se sastoji od šest banaka u pet zemalja - Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, sa ukupnim bilansom od oko 8,4 milijardi evra, 245 poslovnica i oko 1,15 miliona klijenata.

Odluka o novom vlasniku doneta je u skladu sa odlukom Evropske komicije, usvojenom u septembru 2013. godine, prema kojoj je predviđeno da prodaja bude okončana do juna 2015. godine.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image