• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nagrađeni autori najboljih radova o Mihajlu Pupinu

Izvor Telekom Srbija

U okviru Školskog dana na Beogradskom sajmu knjiga, Obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin i Telekom Srbija, uz podršku Ministarstva prosvete,nauke i tehnološkoj razvoja dodelili su nagrade učenicima koji su poslali najbolje radove

 Nagrađeni autori najboljih radova o Mihajlu Pupinu Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

U kategoriji učenika osnovnih škola, najbolji rad na zadatu temu "Moj susret sa Mihajlom Idvorskim Pupinom", napisao je Kosta Stojanović iz beogradske OŠ "Jovan Miodragović", dok je drugo mesto pripalo Nemanji Grujičiću, učeniku OŠ "Nada Purić“ iz Valjeva. Među srednjoškolcima najviše se istakla Sara Matin, učenica Gimnazije u Apatinu sa radom na zadatu temu "Mihajlo Idvorski Pupin u susretu sa mnom", a drugo mesto osvojila je Marija Marković, učenica Srednje škole u Krupnju. Treće mesto u obe kategorije podelili su Jasmina Jerković iz OŠ "Žarko Zrenjanin" iz Kikinde, Veljko Cukanić, učenik OŠ "Branko Radičević" iz Pančeva, Jelena Boroja, učenica Gimnazije "20. oktobar" iz Bačke Palanke, Stevan Raković iz Gimnazije u Kraljevu i Jelena Bogić iz Gimnazije u Paraćinu.

"Doprinos, ugled i uticaj Mihajla Pupina svima nama treba da budu inspiracija. Njegov naučni kredibilitet, ali i altruizam i dobročinstvo nedvosmisleno svedoče da se radi o velikim čoveku čije delo moramo iznova da analiziramo i da popularišemo. Pravo mesto za to je škola, jer deci i mladima ovaj naš vrhunski naučnik i pronalazač može biti izuzetan uzor“, istakla je Snežana Marković, državna sekretarka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prvoplasirane učesnike konkursa Telekom Srbija nagradio je tablet-računarima sa pripejd SIM karticama, drugoplasirane modemima sa SIM karticama, dok je petoro trećeplasiranihučenika dobilo autobiografiju Mihajla Pupina "Sa pašnjaka do naučenjaka" koje dodeljuju Obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin i Matica srpska. Svi radovi naći će se i u stalnoj postavci Virtuelnog muzeja Mihajla Pupina na sajtu www.mihajlopupin.rs.

"Nakon otvaranja Virtuelnog muzeja Mihajlo Pupin, kao i obilaska njegovog zavičajnog kompleksa u Idvoru prošle godine, nama u Telekomu Srbija veliko je zadovoljstvo da u godini u kojoj se obeležava 160 godina od rođenja Mihajla Pupina organizacijom literarnog konkursa na još jedan način odamo počast velikanu srpske nauke, koji je dao veliki doprinos razvoju telefonije. Prezadovoljni smo što su učenici pored talenta pokazali i veoma dobro poznavanje Pupinovog lika i dela", izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR kompanije Telekom Srbija.

"Na literarni konkurs stiglo je skoro tri stotine radova iz cele Srbije. Osnovci i srednjoškolci su se na najinteresantnije načine susretali sa velikim Pupinovim delom, neretko i sa njim samim. Uključili su vremenske mašine, zvezdane puteve, snove i svoj talenat i poveli nas na fantastično putovanje kroz Pupinov bogat život. Žiri je imao izuzetno težak zadatak. Kreativnost, mašta i znanje glavne su odlike većine pristiglih radova. Zbog toga ćemo u narednom periodu objaviti onlajn knjigu sa većim izborom radova i verujemo da će vas ona upoznati sa jednim Pupinom koga ranije niste imali prilike da upoznate", rekla je Aleksandra Ninković-Tašić, potpredsednica Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin".

Literarni konkurs "Moj susret sa Pupinom" predstavlja i početak Obrazovne pupinizacije. Do kraja godine sajt www.mihajlopupin.rs na kome se nalazi prvi Virtuelni muzej jednog naučnog i kulturnog nasleđa u svetu, zahvaljujući Telekomu Srbija i Obrazovno-istraživačkom društvu, postaće mesto interaktivnih sadržaja usmerenih na mlade u obrazovnom sistemu. Od metodičkih priprema Pupinovog časa, preko multimedije, pa sve do internet radionica, Obrazovna pupinizacija će učenicima i njihovim nastavnicima nuditi mnoštvo interaktivnih sadržaja iz istorije srpske nauke.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE