• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U petak poziv investitorima za Železaru

Izvor MONDO/Tanjug

Vlada Srbije donela je danas odluku o pokretanju inicijative za privatizaciju Privrednog društva za proizvodnju i preradu čelika "Železara Smederevo."

 U petak poziv investitorima za Železaru Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Agencija za privatizaciju će sutra objaviti poziv investitorima da u roku od 30 dana pošalju pisma o zainteresovanosti za učešće u privatizaciji Železare Smederevo, odlučila je Vlada Srbije.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas u Jameni da očekuje da Železara Smederevo u punom kapacitetu počne sa radom u maju ili junu naredne godine, a da sve procedure budu završene do 1. februara.

Zainteresovanost za preuzimanje Železare Smederevo potvrdila je američka kompanija Esmark i najavila prijavu na tenderu.

Reč je o privatnoj kompaniji koja ima duboku tradiciju u proizvodnji čelika, jednoj od vodećih prerađivača i distributera ravno-valjanog čelika i trećem proizvođaču čelicnih ploča u SAD.

Tokom niza godina, Esmark je diverzifikovao svoja interesovanja i poslovanje, fokusirajući se na nekoliko ključnih industrijskih grana, poput proizvodnje čelika, istraživanja u oblasti nafte i gasa, u avio-uslugama, nekretninama, tehnologiji i sportskom menadžmentu, piše na internet stranici te kompanije.

Njen osnivač, izvršni direktor i predsednik je Džejms Bušar, koji je takođe naslednik i kontrolni akcionar Bušar grupe, osnovane 1995. godine sa početnim kapitalom od 500 dolara, i u kojoj i dalje poseduje 100-procentno vlasništvo zajedno sa suprugom Karolinom.

Esmark je privatna porodična kompanija, a tokom godina proširila je posao u nekoliko grana. Kompanija je sada, pored proizvodnje čelika, koncentrisana u nekoliko ključnih industrijskih oblasti - eksploraciju nafte i gasa, u avionskoj industriji, u poslovima nekretnina, tehnologije.

Odluka Esmarka da učestvuju na tenderu za smederevsku Železeru došla je nakon razgovora premijera Vučića sa Bušarom u utorak u Londonu, koji su ocenjeni kao "izuzetno produktivni korisni".

Inače, Esmark je već formirao menadžment tim sa, kako je saopšteno, velikim iskustvom na poslovima po Evropi koji je, kako se navodi, između ostalog, radio na revitalizaciji kompanije U.S. Stil iz Košica.

Smederevska Železara danas proizvodi 380.000 tona čelika, a očekuje se da će ta proizvodnja biti povećana na 2,2 miliona tona.

Premijer Srbije izjavio je i da će država preuzeti sve dugove Železare, u visini od oko 370 miliona evra, te da će učinit sve što moze, jer problem te fabrike, kako je rekao, ne može da bude rešen bez pomoći države i dobrog investitora.

Vučić je ponovio da je privatizacija Železare važno pitanje za Srbiju, jedno, kako je rekao, od najvažnijih u ovom trenutku.

Nakon objavljivanja javnog poziva rok za prijave je mesec dana, a zatim je potrebno još neko vreme do raspisivanja tendera, nakon čega sledi završetak procedure, precizan je bio premijer.

"Za sve to nam treba oko pet meseci i računajte da u maju i junu počnemo u punom kapacitetu da radimo a da sve procedure budu završene do 1. februara", naveo je on.

Vreme je, dodao je, potrebno i za pokretanje druge peći.

On je rekao da pretpostavlja da će tenderski uslovi biti pokretanje druge peći, puna proizvodnja od preko dva miliona tona za razliku od sadašnjih 380 hiljada tona, te povećanje sadašnjih prihoda od 320 miliona na 1,4 do 1,5 milijardi evra.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image