MONDO/Agencije,Beta

Slobodno kupujte limun, kaže ministarka

Autor:

Rešena dilema oko toga da li je limun koji se nalazi na srpskom tržištu tretiran nedozvoljenim supstancama i opasan po zdravlje, sudeći po izjavi resorne ministarke.

15
A- A A+

Ministarka poljoprvrede Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da su svi prehrambeni proizvodi koji se uvoze pod kontrolom domaćih stručnih službi i da Ministarstvo poljoprivrede stoji iza tih nalaza o bezbednosti.

Komentarišući napise u medijima o zatrovanom limunu na tržištu Srbije, ona je rekla da se sve količine prehrambenih proizvoda kontrolišu prilikom ulaska u zemlju.

Ukoliko naše stručne službe svojim pečatom garantuju bezbednost proizvoda, mi potpuno stojimo iza tih nalaza, rekla je Bogosavljević Bošković novinarima u Klubu poslanika.

Pomama oko spornog kvaliteta limuna na srpskom tržištu nastala je pošto su pojedini mediji objavili da je to voće kod nas pojeftinilo pošto su uvezeni kontigenti tretirani kancerogenim hemikalijama.

Danas je dodatnu sumnju unelo i jedno od udruženja potrošača koje je saopštilo da bi potrošači u Srbiji trebalo da se uzdrže neko vreme od kupovine limuna dok se Ministarstvo poljoprivrede zvanično ne oglasi saopštenjem da li je to voće koje se nalazi u prometu u Srbiji ispravno.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbija (NOPS) Goran Papović je agenciji Beta kazao da postoji osnovana sumnja da nešto nije u redu s limunom koji je u prometu, jer nije moguće da to voće više nego dvostruko pojeftini.

Prema rečima Papovića, tržišno je bilo nelogično kada je, pre mesec dana, cena limuna "drastično skočila".

"Da li je uvoznički lobi odgovoran za te stvari, ili je u pitanju nešto drugo, to država treba da ispita", naglasio je Papović.

On je dodao i da je građanima "dosta više paranoje oko toga da li su namirnice koje su u prometu ispravne i da zbog toga Ministarstvo poljoprivrede treba da izađe s jasnim stavom".

Na pitanje kakvim podacima o kvalitetu hrane u Srbiji to udruženje raspolaže, Papović je kazao da su oni "šaroliki i da politika ima veliki uticaj".

On je naveo da je NOPS nedavno uputio dopis Ministarstvu poljoprivrede da su neki proizvodi povučeni sa tržišta Evropske unije, ne precizirajući o kojima je reč, kao i da je sada dopis poslat i za limun, ali da još nisu dobili povratnu informaciju."Osnovni problem u Srbiji je što zakonodavac ne poštuje zakonsku proceduru", naveo je Papović, dodavši da u Srbiji još nije formiran savet za bezbednost hrane, iako je to zakonska obaveza od pre pet godina.

"U Srbiji jedna grupa odlučuje o bezbednosti hrane, a to je veliki problem", upozorio je predsednik NOPS-a.

Mediji prenose da se u Srbiji prođaje jeftiniji limun uvezen iz Turske na čijoj deklaraciji piše da se ne koristi kora i da je voće tretirano imazalilom, fungicidom koji prodire kroz ceo plod i koji je kancerogen, toksičan, iritira kožu i izaziva suzenje očiju.

Krajem avgusta cena limuna je bila oko 400 dinara za kilogram, a u oktobru se to voće u nekim prodavnicama prodavao po akcijskim cenama od oko 130 dinara za kilogram.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Nenad Budimović kazao je danas agenciji Beta da pad cene limuna na domaćem tržištu ne treba povezivati s tim da je limun zdravstveno neispravan.

"Pad cene limuna ne bih vezivao za zdravstvenu bezbednost tog proizvoda. Svi proizvodi koji dolaze u Srbiju - i primarni i oni za preradu, podležu određenom nadzoru i analizi", naglasio je Budimović.

Povezano

Sve vesti