Tanjug

Hrvati kupili srpsku "bakinu tajnu"

Autor:

Atlantik (Atlantic) grupa je potpisala ugovor o stopostotnom preuzimanju kompanije Fudlend (Foodland) sa sedištem u Beogradu i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika.

11
A- A A+

Preuzimanje formalno stupa na snagu po odobrenju Srpske komisije za zaštitu konkurencije, očekivano početkom iduće godine, preneo je portal Seebiz.

U 2014. očekuje se ukupan promet ove kompanije od osam miliona evra. Akvizicija prehrambene kompanije s brendom "bakina tajna" i paletom proizvoda vrhunske kvalitete predstavlja pojačanje brendiranog asortimana Atlantik grupe i dodatni impuls u internacionalizaciji poslovanja.

Vaso Lekić, osnivač Fudlenda, potvrdio je prethodno za hrvatski Tportal da im je potrebna dokapitalizacija i da o tome već godinu dana pregovaraju sa stranim partnerima.

Na pitanje hrvatskog novinara da li je među njima i Atlantik, Lekić je odgovorio da je reč o više partnera. Kako navodi Tportal, u tom trenutku ni u Atlantiku nisu želeli da komentarišu dogovaranje posla s vlasnikom Fudlenda.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, Fudlend, koji 40 odsto svoje proizvodnje plasira na inostrano tržište, u 2013. je imao prihod od 1,2 milijarde dinara, ili nešto više od 10 miliona evra, i posluje s profitom, ali i uz visoku zaduženost.

Kratkoročne obaveze Fudlenda veće su od sedam miliona evra, a dugoročne oko milion i po evra, pa je zaduženost dvostruko veća od kapitala, što, kako navodi portal, ukazuje na to da je firmi hitno pogrebna dokapitalizacija ili jak strateški partner.

Isti izvor dalje navodi da se Atlantik već pokazao kao lovac na jake brendove (vlasnik "grand kafe", "bonito kafe", "kokte", "cedevite", "multivite", "štark" proizvoda...), a upravo je to kod Fudlenda najjači adut.

Pregledom proizvoda Fudlenda vidi se da je kompanija itekako ulagala u razvoj brendova negujući ekološki imidž, autohtonu domaću proizvodnju i tradicionalnu recepturu, a sam vlasnik, Vaso Lekić, poznat je po tome što naročito voli zanimljivu i lepu ambalažu.

U prezentaciji za investitore Uprava Atlantik grupe je u ponedeljak objavila da kompanija trenutno kod finansijskih institucija na raspolaganju za nove akvizicije ima oko 80 miliona evra.

Atlantik grupa tokom devet meseci ove godine ostvarila je prihod od prodaje od 3,8 milijardi kuna (497 miliona evra), uz neto dobit od 210 miliona kuna (27,4 miliona evra).

Povezano

 • srbija, košarka, orlovi, dres

  Porasla vrednost brenda Srbija

  0 0

  Vrednost brenda Srbija procenjena je na 40 milijardi dolara, što je porast od 17 odsto u odnosu na prošlogodišnjih...

 • VELIKA PRODAJA: I Gorenje ode Kinezima

  5

  Kineska kompanija Hisense objavila je danas nameru za preuzimanje svih deonica slovenačkog proizvođača aparata za...

 • Kinezi kupuju Gorenje?

  1

  Kineski gigant bele tehnike Hajer (Haier) zainteresovan je za preuzimanje slovenačkog Gorenja ili strateško...

 • Miodrag Kostić i zvanično upravlja AIK bankom

  1

  MK Grupa, u vlasništvu biznismena Miodraga Kostića, postala je većinski vlasnik niške AIK banke, jer je kompanija...

 • Markione u Detroitu dočekan kao heroj

  0

  Izvršni direktor Fijata, Serđo Markione, na ovonedeljnom Sajmu automobila u Detroitu dočekan je kao heroj, nakon što...

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.