• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati kupili srpsku "bakinu tajnu"

Izvor Tanjug

Atlantik (Atlantic) grupa je potpisala ugovor o stopostotnom preuzimanju kompanije Fudlend (Foodland) sa sedištem u Beogradu i proizvodnim pogonima u podnožju Kopaonika.

Preuzimanje formalno stupa na snagu po odobrenju Srpske komisije za zaštitu konkurencije, očekivano početkom iduće godine, preneo je portal Seebiz.

U 2014. očekuje se ukupan promet ove kompanije od osam miliona evra. Akvizicija prehrambene kompanije s brendom "bakina tajna" i paletom proizvoda vrhunske kvalitete predstavlja pojačanje brendiranog asortimana Atlantik grupe i dodatni impuls u internacionalizaciji poslovanja.

Vaso Lekić, osnivač Fudlenda, potvrdio je prethodno za hrvatski Tportal da im je potrebna dokapitalizacija i da o tome već godinu dana pregovaraju sa stranim partnerima.

Na pitanje hrvatskog novinara da li je među njima i Atlantik, Lekić je odgovorio da je reč o više partnera. Kako navodi Tportal, u tom trenutku ni u Atlantiku nisu želeli da komentarišu dogovaranje posla s vlasnikom Fudlenda.

Prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, Fudlend, koji 40 odsto svoje proizvodnje plasira na inostrano tržište, u 2013. je imao prihod od 1,2 milijarde dinara, ili nešto više od 10 miliona evra, i posluje s profitom, ali i uz visoku zaduženost.

Kratkoročne obaveze Fudlenda veće su od sedam miliona evra, a dugoročne oko milion i po evra, pa je zaduženost dvostruko veća od kapitala, što, kako navodi portal, ukazuje na to da je firmi hitno pogrebna dokapitalizacija ili jak strateški partner.

Isti izvor dalje navodi da se Atlantik već pokazao kao lovac na jake brendove (vlasnik "grand kafe", "bonito kafe", "kokte", "cedevite", "multivite", "štark" proizvoda...), a upravo je to kod Fudlenda najjači adut.

Pregledom proizvoda Fudlenda vidi se da je kompanija itekako ulagala u razvoj brendova negujući ekološki imidž, autohtonu domaću proizvodnju i tradicionalnu recepturu, a sam vlasnik, Vaso Lekić, poznat je po tome što naročito voli zanimljivu i lepu ambalažu.

U prezentaciji za investitore Uprava Atlantik grupe je u ponedeljak objavila da kompanija trenutno kod finansijskih institucija na raspolaganju za nove akvizicije ima oko 80 miliona evra.

Atlantik grupa tokom devet meseci ove godine ostvarila je prihod od prodaje od 3,8 milijardi kuna (497 miliona evra), uz neto dobit od 210 miliona kuna (27,4 miliona evra).

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eee

Prosto se odusevim kad vidim da postoje ljudi koji vide sta nam hrvati rade. Sa druge strane ima mnogo 'mozgova' koji to uopste ne vide, ili im to odgovara odnosno mrze svoj sopstveni narod(citaj kontrasi). Hrvati imaju za cilj da nas finansijski potpuno porobe tj. UNISTE jer nas vec uveliko muzu da umesto mleka krece krv. Medjutim, oni na tome nikako ne staju vec idu dalje i dalje i krenuce da nas 'jedu' dok od Srbije ne ostane kamen na kamenu. Kakva je politika te drzave prema Srbiji to vec vrapci znaju. Oni koriste jednostavnu metodu-kupiti SVE STO JE KVALITET U SRBIJI te na taj nacin porobiti tj postati monopol a onda mozes da se igras sa 'robovima'. U tome im finansijski pomaze zapad. E sad mozete li da zamislite koliki kapital uzima hrvatska od Srbije prodajuci joj uglavnom sopstvene proizvode (po paprenoj ceni)a koliko od dalje distribucije srpskih proizvoda a koliko od plasmana hrvatskih proizvoda. To je apsolutni presedan, fenomen i apsurd a tek su poceli!Vlast znamo kakva nam je ali sta je sa narodom?!

Jadni ste

Nećete njihove proizvode! A koliko njihovih proizvod samo imate u kući, jedete, pijete, nosite...Kad ste takve patriote širom otvorite prozore i sve bacite, a zatim u KINESKI tržni centar ili kod braće RUSA.

dalabu

Koliko shabanskih komentara.... prosto receno pare nemaju nacionalnost...., a sad se opustite i uzivajte....

special image