Sonda File meri temperaturu i buši kometu

Sonda File (Philae) radi dobro i uspela je da usadi termometar u kometu 67P na čiju je površinu sletela u sredu, saopstila je danas Evropska svemirska agencija (ESA). Sondi ponstaje struje jer do panela ne dopire sunce.

4
A- A A+

ESA je saopštila da naučnici konstantno primaju podatke sa sonde koja je prva sonda koja se ikada spustila na jednu kometu.

Međutim, njihov posao je komplikovan zbog činjenice da se sonda spustila pored litice koja blokira sunčevu svetlost sa solarnih panela.

Usađivanje termometra na površinu bila je prva takozvana "mehanička operacija" sonde File, a onda je robot počeo i da buši površinu komete na koju je sleteo u sredu.

Ti rezultati, međutim, neće stići do Zemlje zbog toga što mu ištiču baterije, objavila je Evropska svemirska agencija (ESA).

"Nismo sigurni da File ima dovoljno energije da može da prenese podatke pri sledećem kontaktu", rekao je Stefan Ulamek, zvaničnik pri Evropskoj svemirskj agenciji na konferenciji za štampu u Nemačkoj.

Kada se istroši baterija robota, i kada se isprazne njegove solarne baterije, što se može dogoditi noćas, File će ući u hibernaciju prema rečima jednog francuskog naučnika.

Problem sa baterijama nastao je zato što je robot nezgodno sleteo na kometu, dva puta odskočio i zaustavio se na mestu udaljenom oko sto etara od planiranog mesta sletanja u senci jedne stene, što mu smanjuje vreme izloženo sunčevoj svetlosti potrebnoj da mu puni baterije.

Takođe se pri sletanju nisu aktivirali harpuni za pričvršćivanje, pa naučnici strahuju da bi bušenje moglo da destabilizuje modul pa mu nisu odmah dali tu instrukciju.  Robotski modul File prema planu treba da izvrši jedno bušenje i uzme uzorak tla za analizu.

Pošto primarna baterija sonde može da traje samo još jedan dan, naučnici razmišljaju o tome da drugačije pozicioniraju robota da bi mogao da se puni energijom iz solarnih panela.

Izvor: YouTube

Večerašnji radijski kontakt sa svemirskim brodom Rozeta, koji kruži oko komete, biće posljednji za koji su inženjeri sigurni da će biti uspješan.

Stručnjaci još ne znaju gde se tačno sonda spustila, nakon što se odbila od površine komete prilikom spuštanja pre dva dana.

Naučnici proučavaju radijsku transmisiju između orbitera i sonde u pokušaju da triangulacijom utvrde poziciju Filea.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti