Ukusna je i zdrava, još ako joj se doda malo čokolade, bundeva može biti neodoljiva! Ovo je recept Džejmija Olivera za jedan takav kolač.
Potrebno: Za koru: - 50 grama kakao praha - 175 grama brašna - 2 kašike šećera u prahu - 115 grama putera - 1 žumance - 100 grama čokolade za kuvanje - 50 grama kristal šećera Za fil: - 425 grama pirea od bundeve - 2 kašike brašna - rendana kora pomorandže - prstohvat mlevenog karanfilića - 1/2 kašičice đumbira - 1 kašičica cimeta - 1/4 kašičice rendanog oraščića - 100 g braon šećera - 300 ml kisele pavlake - 2 cela jajeta - 2 žumanceta Prirema: Pomešajte kakao, brašno, šećer u prahu i prstohvat soli, dodajte puter i sve umutite, da nema grudvica. U drugoj posudi pomešajte žumance sa 60 ml vode i postepeno u smesu dodajte brašno dok ne dobijete grubo testo. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusovih i pecite testo tako što ćete ga pokriti papirom za pečenje po kojem ste posuli pasulj, koji fiksira papir. Nakon 20 minuta bacite papir i pasulj, a testo vratite u rernu još pet minuta. Kada izvadite iz rerne, prelijte pečeno testo otopljenom čokoladom. Za fil pomešajte sve sastojke u činiji, a zatim sipajte preko kore i čokolade. Smanjite toplotu rerne na 180 stepeni Celzijusovih i pecite najduže 50 minuta. Kada se pita ohladi, ostavite je u frižideru preko noći. Pre služenja pitu možete da pospete kristal šećerom.
Stavite testo na čistu površinu i mesite ga dok ne postane glatko, a zatim ga poravnajte u obliku diska. Umotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru 30 minuta, a zatim ga istanjite i stavite u podmazan pleh prečnika oko 23 cm. Prstima sve lepo poravnajte, da testo uredno prijanja po celom plehu, a dno izbockajte viljuškom. Opet ostavite u frižideru na 30 minuta.