MONDO/Tanjug

Novi metod lečenja hipertenzije u KCS

Autor:

Novi metod lečenja povišenog krvnog pritiska rezervisan je za pacijente koji ne reaguju na terapiju lekovima.

1
A- A A+

U Kliničkom centru Srbije (KCS) je počela dvodnevna obuka stručnjaka za primenu nove metode lečenja povišenog krvnog pritiska (hipertenzije), koja bi trebalo da se uvede u svakodnevnu praksu za pacijente koji ne reaguju na terapiju lekovima.

Posle prve radionice, koju je za lekare KCS održao vodeći evropski stručnjak iz ove oblasti, Feliks Mahfaud iz Univerzitetske bolnice Sar u Hamburgu, na konferenciji za novinare je najavljeno da će obuka biti organizovana za interventne kardiologe, nefrologe i vaskularne hirurge iz čitave Srbije, sa ciljem "da se metoda uvede uključivanjem više centara i specijalnosti".

"Nova metoda je rezervisana za pacijente sa povišenim krvnim pritiskom kod kojih nije bilo moguće lečenje na drugi način", rekao je direktor KCS Miljko Ristić.

Intervencija na arterijama u blizini bubrega, takozvana renalna denervacija (smanjenje nervne simpatičke aktivnosti bubrega), "postepeno za tri do šest meseci dovodi do opadanja krvnog pritiska", rekao je načelnik Službe invazivne dijagnostike i interventne kardiologije KCS Goran Stanković.

On je objasnio da je ideja da se ova metoda uvede kao standardna za pacijenata sa rezistentnom hipertenzijom koji, uprkos terapiji optimalnim dozama sa tri ili više vrsta antihipertenziva, ne mogu da održe vrednosti krvnog pritiska u granicama normalnog.

U našoj zemlji u ovu kategoriju spada oko deset odsto pacijenata sa povišenim krvnim pritiskom, rekao je Stanković.

Mahfaud je istakao da "intervencija zahteva timski rad", pri čemu je od presudne važnosti da se izabere bolesnik koji zaista ima rezistentnu arterijsku hipertenziju jer se samo u tom slučaju postiže značajna redukcija vrednosti krvnog pritiska.

On je prethodno u Sali za kateterizaciju KCS, sa timom ove ustanove, obavio renalnu denervaciju kod žene (62) koja 17 godina pati od visokog krvnog pritiska, koji nije uspela da reguliše terapijom sa četiri antihipertenziva dnevno.

Navodeći reči pacijentkinje da će biti zadovoljna ako posle zahvata bude pila makar jedan lek manje i ako se spasi da ne dobije šlog, profesor dr Vesna Stojanov je objasnila da se intervencijom spečavaju i velike dnevne oscilacije pritiska, uključujući jutarnje skokove koji su najopasniji.

"Loše regulisan krvni pritisak podiže rizik od najtežih kardio-vaskularnih komplikacija, pre svega srčanog udara, moždanog udara i srčane slabosti", istakao je direktor Klinike za kardiologiju KCS dr Arsen Ristić, dodajući da je to jedan od razloga što pacijentima sa rezistentnom hipertenzijom treba obezbediti uslove da pritisak drže pod kontrolom.

Klinička primena metode renalne denervacije u svetu je počela 2010. godine i za sada se pokazala uspešnom u oko 95 odsto slucajeva rezistentne hipertenzije.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u našoj zemlji visok arterijski krvni pritisak ima 46,5 odraslog stanovništva starijeg od 25 godina. U svetu, prema procenama, od hipertenzije boluje jedna od tri odrasle osobe, zbog čega se smatra jednim od vodećih zdravstvenih problema današnjice.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi:

Povezano

  • Hipertenzija opasnija za žene

    0

    Istraživanje američkih naučnika pokazalo da je visok krvni pritisak znatno opasniji za zdravlje srca kod žena, nego...

Sve vesti