• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gajite prasiće i živinu, sadite ječam!

Izvor Tanjug

Procena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jeste da se seljacima sada najviše isplati da gaje svinje i živinu, a sade ječam.

Svinjetina i živina će poskupeti, a stočna hrana, tačnije kukuruz, pojeftiniti, a u isto vreme, najbolje je da seljaci gaje ječam.

Statistika MMF govori da je u trećem tromesečju u odnosu na drugo, cena pšenice smanjena za 23,2 odsto, a kukuruza za 22,3 odsto. Očekuje se da će pšenica pojeftiniji još 17,4 odsto, a kukuruz 13,5. Nasuprot tome, ječam je poskupeo 28,3 odsto i do kraja sledeće godine njegova cena biće viša za još 10 odsto, preneo je "Kurir".

U istom periodu svinjsko meso je poskupelo 11,6 odsto, a goveđe 16,4.

MMF procenjuje da će se visoka cena svinjetine zadržati, govedine blago opasti, a najviše će poskupeti piletina.

Analizirajući procenu te institucije, urednik portala Makroekonomija, Miroslav Zdravković, kaze za "Kurir" da nam MMF tim cenovnim projekcijama šalje signal šta gajiti.

Direktor Produktne berze Žarko Galetin rekao je za taj list da se dešavanja spolja prelivaju i u Srbiju, ali posle nekog vremena.

Galetin ipak savetuje da prognoze MMF treba uzeti s oprezom, jer su cene kukuruza i pšenice osetljivije od cena mesa. Kukuruz neće biti skup kao pre dve godine, jer će ovo biti rekordna godina po prinosu, ali iznenadni rast vrednosti nafte mogao bi da mu poveća cenu.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hi-Tec Serbia

Dali su ovu ocenu jer vide da za nesto drugo i nismo. Industriju nemamo, rude nemamo, zene i decu za prodaju nemamo, ostaje nam da gajimo svinje.

procenitelj

alal vera na proceni...sta cemo ako pogresite...pa naravno povoljan kredit za sanaciju stete koju ste nam strucno savetovali da napravimo samo ceka da bude plasiran :) inace cena zitarica skace iz nedelje u nedelju ali kad strucnjaci iz MMFa,koji verovatno ne razlikuju biljku kukuruza i duda, kazu da ce cena pasti kako da im ne verujemo...ajde bacite neke procene na cene semenske robe,djubriva,goriva,mehanizacije za naredni period kao i kretanje kursa evra jer ga vi odredjujete pa da vidimo racunicu...

ivan

Neka ih oni gaje,pa neka se obogate,ja necu

special image