• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum sa MMF (skoro) 100 odsto siguran

Izvor Tanjug

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će dogovor sa MMF-om 99 odsto biti postignut i dodao da se nada da će to sutra biti i objavljeno na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Sa MMF-om smo se dogovorili o sadržaju mera, a ostaje još da se dogovorimo o njihovoj veličini i obimu", rekao je Vujović na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora.

Vujović je rekao da je uveren da će MMF ceniti napore vlade da sprovede reforme, a posebno red i disciplinu u javnim preduzećima.

Zajednička konferencija

Povodom završetka razgovora sa MMF-om o novom aranžmanu sutra će u Beogradu biti održana zajednička konferencija za novinare predstavnika te finansijske institucije, ministra finansija Dušana Vujovića i guvernera NBS Jorgovanke Tabaković. Konferenciji u zgradi Vlade Srbije prisustvovaće šef Misije MMF-a za Srbiju Zuzana Murgasova i stalni predstavnik te institucije u Beogradu Daeheng Kim. Prema najavama očekuje se da će to biti stend-baj aranžman, jer je Srbija dovoljno likvidna, te joj novac nije (odmah) potreban.

"Javna preduzeća su godinama problem, a sada smo došli u situaciju da ona koja ne posluju dobro više ne mogu da se održe", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, vlada će se fokusirati na rešavanje problema Hemijskog kompleksa, Železare Smederevo i sličnih kompanija čije će poslovanje biti osnova za veću industrijsku proizvodnju i rast privrede.

Misija MMF-a u Srbiji boravi od početka novembra, a sutra se pregovori završavaju.
Vujović je podsetio da je iz prethodne Bele knjige, koja predstavlja preporuke stranih investitora za poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji, usvojeno 37 odsto saveta i ukazao da bi voleo da taj procenat bude još veći.

Obraćajući se stranim investitorima Vujović je poručio da je vlada blizu toga da podnese parlamentu Zakon o planiranju i izgradnji kako bi se ubrzalo donošenje građevinskih dozvola i olakšalo investiranje u Srbiju.

Ministar je kazao i da je najproblematičnija oblast vezana za reformu Poreske uprave i naplatu poreza.

"Svi moraju da budu svesni da porez mora da se plati, ali to ne znači da je nama cilj da zatvaramo firme. Mi moramo da kontrolišemo te firme, ali nežno, da ih ne zatvaramo, ali da ipak budu svesni da će biti kažnjeni ako ne plate porez", rekao je Vujović.

Naveo je da je od 500 kompanija koje posluju u Srbiji svaku treću čine strane investicije.
"Strani investitori su motor srpske privrede i računamo na njih u budućnosti. Bela knjiga je spisak problema koje su tokom godina oni uočili u Srbiji i koje bi trebalo da rešavamo. Hteli bi da sednemo i zajedno sa stranim investitorima napravimo akcioni plan i da imamo strategiju kako da poboljšamo poslovno okruženje", naveo je ministar.

Ukazao je i da se obuhvat stranih investitora proširio sa finansijskog i bankarskog sektora i na prerađivačku industriju, a vlada bi, kako je rekao, želela da se taj trend i nastavi.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Urke

Skoro 100% siguran i 100% nesiguran, sta zna dete sta je 100%.. I ovo bi kao trebalo biti dobro, kad cujem tu skracenicu od tri slova zeludac mi se okrece, jel prolazi to jos kod nekoga..

Dusan

Kad je nesto sigurno "skoro 100%", zar ga to samim tim ne cini neki procenat manje, recimo 90% ili 80%!?? Samo kazem...medijska manipulacija je cudo ovih dana.

da

@Dusan Rece Vujo 99%...

special image