• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plate će biti smanjenje više od 10 odsto?

Izvor Beta

Savez samostalnih sindikata Srbije upozorio je danas da bi najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru moglo da bude i znatno veće od deset odsto.

 Plate će biti smanjenje više od 10 odsto, tvrdi sindikat Izvor: Petar Stojanović, MONDO

Izvor: Petar Stojanović, MONDO

To bi, kako navode, moglo da se desi i zaposlenima koji imaju plate manje od 25.000 dinara.

Na konferenciji za novinare u tom savezu sindikata, predsednik Sindikata uprave Srbije Njegoš Potežica je podsetio da su plate ranije već bila smanjenje od dva do 12 odsto po osnovu minulog rada, a da sada Vlada Srbije, kroz određivanje nove manje osnovice plata, pokušava da zarade smanji i za više od 10 odsto, čak i ljudima koji imaju minimalne zarade.

Potežica je rekao da niko tačno ne zna kako će se obračunavati plate zaposlenih u javnom sektoru i upozorio da već postoje nagoveštaji da će se, pored prosvetara koji su već u štrajku, za obustavu rada odlučiti i neki drugi sektori.

Predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu Zoran Savić pokazao je papir na kojem se vidi obračun nove plate čistačice u jednoj zdravstvenoj ustanovi, prema kojem će njena nova zaradi biti oko 12.000 dinara mesečno, iako ona nije trebalo da bude smanjena jer je ispod zakonom određenih 25.000 dinara.

Po ema njegovim rečima, u novom obračunu je smanjena osnovica, ali se ne iskazuju naknade za regres, topli obrok i za prevoz, što je "izigravanje zakona".


Predsednica Sindikata kulture Srbije Dragana Djorđević ocenila je da najavljena smanjenja plata neće doprineti da se uštedi dovoljno sredstava i pozvala Vladu Srbije da uštede napravi kroz racionalizaciju broja agencija.

Ona je ocenila da u Srbiji deluje 105 agencija čiji direktori i zamenici imaju plate i po 400.000 dinara što je i tri puta više od ministara.

Predstavnik Sindikata obrazovanja Aleksandar Mičić rekao je da je broj škola koji štrajkuje uz poštovanje minimuma procesa rada, veoma visok i u stalnom porastu, uprkos, kako se izrazio, velikim pritiscima na prosvetne radnike.

Tagovi

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PANNTERA

Brate MOCARTE rođen si za gazdu, privatnika,....Uzgred,,..hm-hoćeš dušu?

slavko

Nije mi jasan Sindikat SSSS. Šta sada hoće? Kada je bio od SSSS proglašen protest protiv donošenja Izmena i dopuna zakona o radu od 18.07.2014., tada su listom Sindikati iz javnog sektora pružili podršku Vladinom predlogu novog Zakona o radu (sindikat EPS-a,Bor-a.... i dr.iz j.sektora) ! Tako da smo samo mi iz realnog sektora izašli na protest ispred Skupštine (nas oko 10.000 prisutnih) i naravno bili neuspešni u smislu sprečavanja donošenja navedenog zakona. Danas VI Džabolebaroši iz Javnog sektora "kuku lele" Skidaju nam 10% plate. Naravno i treba da vam smanje i onako ih niste zaradili, nego ih dobijate džabalesko -politički (ima vas 3/1 po stolici).Tada ste se ponašali tako kako jeste tj. podžavali navedeni zakon, a danas kada trpite konsekvence istog onda daj pomozi SSSS. Nije mi jasan ni SSSS sa Preds.Lj Orbovićem, zašto sada podržava one koji su nam okrenuli leđa na navedenom protestu 17.07.2014.povodom protesta protiv novog Zakona o radu. Oni su nam okrenuli leđa kada je bilo naj potrebnije za sve zaposlene. Na kraju krajeva ima vas u Javnom sektoru oko 750.000 zaposlenih, a za efikasan servis javnog sektora za ovoliku Srbiju je dovoljno oko 250.000 zaposlenih. Znači oko 500.000 je zaposleno preko političke preporuke ili koruptivne i sl.... Pa gospodo iz J.sektora izvolite na berzu rada pa nađite novog poslodavca u Realnom sektoru kao što i većina građana - zaposlenih to i radi. Pošto ste bili "eksperti" i Državi Srbiji i Realnom sektoru, za nerad uzimali milione ne zarađenih eura, siguran sam da će vaše "konkurentske perfomanse" ("sedi lebu da te jem") doći do izražaja i da ćete lako doći do novih poslova i doprineti razvoju privatnog sektora i naravno ličnoj posl. afirmaciji....! Poz. iz Sindikalnog privatnog sektora. Slavko

Dr:nesha

Strejtuj ti prijatelju negde gde ce neko to da vidi, nemoj prosipati pamet i glumiti opasnog lika ovde na sajtu, ako si toliko hrabar i imas savrsene ideje iznesi ih negde gde ce to imati tezinu. Plate i penzije moraju da se smanje, jer ce tako umanjene i dalje biti isplacivanje. Ako ostanu ovakve bice ih jos neko kratko vreme i sta onda, pitam ja tebe. Naravno da je tesko podneti smanjenu platu, ali je bolje primati tako smanjenu, nego je ne primati. Ti vidis do sutra ujutru, a kada bi se zapitao, sta ce biti za dva, tri meseca, verovatno bi i ti promenio, ili barem ublazio misljenje.

special image