• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurs stabilan na 120 uprkos pritiscima, kaže NBS

Izvor MONDO/Agencije

Kurs srpske valute stabilizovao se poslednjih dana na nivou nešto iznad 120 dinara za jedan evro i u Narodnoj banci su zadovoljni time.

 Dinar stabilan na 120 za evro Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci NBS

Izvor: Ilustracija MONDO/Podaci NBS

"Kurs dinara je relativno stabilan i u skladu sa ciljevima monetarne politike, iako trpimo pritiske", izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

"Kad kažem pritisci oni ne moraju da budu samo negativni. Volela bih da Srbija bude zemlja u kojoj ćemo trpeti pritiske, poput onih kakve trpimo poslednjih meseci", rekla je Tabaković navodeći da su ti pritisaku vezani za isplatu profita koje su preduzeća i banke imali prema maticama van zemlje.

"Preduzeća i banke su 85 miliona evra dobiti već prenele, a ocekujemo da do kraja godine to bude i dvostruko više", rekla je guvernerka na zajedničkoj konferenciji sa predstavnicima MMF-a.

Tabaković je podvukla da ima i onih banaka koje su potpunu dobit reinvestirale u Srbiji, a jedna među prve tri takve banke je banka čija je matica van Srbije.

Dinar, dodala je, pritiskaju i dešavanja sa uvozom energenata, posledicama poplava gde naša postrojenja nisu osposobljena da proizvode energente u dovoljnoj meri, te sezonska tražnja.

Tabaković je navela i da su doznake ove godine 10 odsto niže, što govori "da ni u Evropi ne cvetaju ruže".

EVRO SUTRA 120,02 DINARA

Dinar će sutra ojačati prema evru 0,3 odsto, i zvanični kurs će iznositi 120,0195 dinara za jedan evro, saopštila je NBS.

Dinar će prema zajedničkoj valuti evrozone vredeti 0,4 odsto manje nego pre mesec dana i 5,0 odsto manje nego godinu dana ranije.

U odnosu na dolar dinar je sa današnom vrednošću od 95,61 izgubio vipe od 11 odsto na godišnjem nivou.

Najviša srednja vrednost kursa dinara bila je 1. januara ove godine, kada je jedan evro iznosio 114,6421 dinar, a najniža 14. novembra, 120,5412 dinara za evro.

NBS je od početka godine na Međubankarskom deviznom tržištu kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 1,37 milijardi evra, kako bi zaustavila pad odnosno zvanično "sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa".

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko Marko

U normalnim drzavama, kada vrednost nacionalne valute pada, guverner podnese ostavku i dovede se bolji guverner. SRAMOTA je da dinar pada, a da niko ne odgovara. Uvedite fiksni kurs ili uvedite evro kao zvanicnu valutu, ne zamajavajte nas sa fluktrirajucim kursom, ovako se obesmisljava rad ljudi cija je plata u dinarima. Uskladite i plate i penzije sa evrom i nemojte da se rugate narodu.

ja

Cim sam cuo da ova dolazi sa kosova, odma mi je bilo jasno kakav je ona strucnjak....pa tamo su mogli biti sta god su hteli,,,, tamo bi bio bre pilot...da hocu

Karamba

Dinar bio 115 sada 120 i NBS kaze da je kurs stabilan na 120. Znaci li to da kada za koji mesec dodje na 125 onda ce NBS reci da je kurs stabilan na 125din? Ko je ovde lud?

special image