• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U trci za PKB Kostić i buljuk stranih firmi

Deset investitora zainteresovano je za Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB), čija imovine se procenjuje na oko 220 miliona evra, a 13 za PKB plantaže, među kojima i MK grupa Miodraga Kostića ali i nemačke, kineske, italijanske firme.

Kostić, želi da kupi i PKB i PKB plantaže, ali će srpski biznismen u ovoj trci imati ozbiljnu konkurenciju, pišu "Večernje novosti".

Na crtu sa Kostićem za PKB izašlo je još devet zainteresovanih kandidata, a najozbiljnije su danska firma Bigadan koja se bavi proizvodnjom postrojenja za pravljenje struje iz biomase, kao i nemačka EES Group iz iste branše održive energije.

PKB vredi bar 220 miliona evra

PKB ima više od 30.000 grla stoke, od čega 22.000 goveda i 9.000 muznih krava. Godišnja projektovana proizvodnja iznosi 65 miliona litara sirovog mleka, što čini između 10 i 12 odsto ukupne proizvodnje mleka u Srbiji. Prošlu godinu PKB je završio sa poslovnim gubitkom, ukupan nivo zaduženja kompanije je oko 65 miliona evra, od čega su pola obaveze prema državi. Vrednost imovine procenjuje se na oko 220 miliona evra, a prosečna plata u kompaniji je 424 evra.

Zbog PKB je Agenciji za privatizaciju pisao i kineski JB Eqity Limited, koji ipak nema sedište u ovoj zemlji, već prema dostupnim informacijama, posluje na relaciji Edinburg- Hongkong.

Osim Kostićeve firme, još samo jedna sa liste je iz poljoprivredne delatnosti. TerraProduct61 iz Leušića, sela pored Gornjeg Milanovca, u vlasništvu je azerbejdžanske firme, jednog turskog državljanina i domaćina etno-sela Rajski konaci, Radiše Jevtovića.

Od domaćih privrednika, kao potencijalnog gazdu PKB sebe vidi i Miloš Paunović, ali i Austrijanac Jozef Kaltenger, vlasnik kompanije u oblasti međunarodne trgovine i razvoja i glavni urednik magazina udruženja poljoprivrednih novinara.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realan

Evo zasto su smenili Djilasa, najboljeg gradonacelnika u istoriji Beograda! Zapitajte se samo, kako je do sad bilo plusa a od prosle godine minus u PKB-u

ko je ovde lud...

Nigde nije spomenuto koliko PKB ima zemlje u vlasnistvu...poznajuci nase uspesne ,,matematicare,, verujem da ta zemlja vredi ako ne vise onda bar isto kolika je ova procena vrednosti

Kriva drinade.--

Dajte kostiču za dinar,ali arapi su dali avans. Moželi i drzava da bude akcionar. Ili pr. SIMPO.

special image