• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministar Vujović: Mala preduzeća su ključ razvoja

Izvor Beta

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da su mala i srednja preduzeća u Srbiji, koja čine 34 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i u kojima radi 750.000 ljudi, ključ razvoja privrede.

"To je izvor budućeg razvoja, buduće zaposlenosti, budućeg rasta Srbije. Kao i pesak, tako se i privreda formira kao piramida, da bi na vrhu bili oni najveći, ispod njih mora da postoji nekoliko slojeva manjih, ali veliki broj", kazao je Vujović na konferenciji povodom najave izbora "Blic preduzetnik 2014".

Pad od osam odsto

Prema podacima PKS u 2011. godini u preduzetničkom sektoru bilo je 318.540 preduzeća u kojima je radilo 814.585 ljudi, što je pad veći od osam odsto.

"Svuda u svetu mala preduzeća kao i mladi košarkaši i fudbaleri, od 100.000 onih koj pokušaju, manji broj uspe. Kod malih preduzeća je najvažnije da nova ideja nađe put do preduzeća, a ljudi kapital za te ideje, dobro pravno i institucionalnio okruženje", kazao je Vujović.

Predsednik Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke Frederik Kuen kazao je da je mali biznis najefikasniji segment na tržištima u većini zemalja u svetu, koji može da doprinese obimu zapošljavanja, ekonomskom rastu i razvoju, što je prema njegovoj oceni, za Srbiju od velikog značaja.

"Male kompanije ne vuku teret koji imaju veliki sistemi. Mogu da budu mnogo fleksibilnije, lakše i brže da uvedu inovacije, prilagode se zahtevima tržišta mnogo brže nego velike kompanije", rekao je Kuen.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

shaman

Jadni mi sa ovakvim savetima. Mala preduzeća su lak zalogaj za velika monopolistička preduzeća. Veliki broj malih preduzeća propada i kapital se preliva iz džepova gradjana i sitnih preduzetnika u džepove monopolista i kapitalista. Svaka čast malom broju onih koji uspeju.

money

Sve je to lepo, samo nama treba taj prokleti pocetni kapital, a ne da do njega dolazimo tako sto stavimo svu svoju imovinu pod hipoteku. Nama trebaju bespovratni krediti ili donacije u vidu masina za odredjenu vrstu proizvodnje. Trebaju nam komisije koje ce saslusati ideju abicioznog coveka koji zeli da pokrene svoj privatan biznis i kada vide da covek ima viziju i da je to ostvarivo da ga maksimalno pomgnu. I na kraju po 10 000 evra za svaku osobu koju zaposlimo kao sto strancima dajete gospodo iz vlade, e onda ce zaziveti mala i srednja preduzeca. Ovako sa platom od oko 25-30 hiljada privatan biznis i sopstveno preduzece je samo san...daleki san.

istina

Jesu, kljuc su razvoja vlasti, jer cim se plati osnivanje a pre toga nadju i "izvade" svi ti silni papiri i dozvole vec na dan otvaranja eto je jedna inspekcija, sutra vec druga i naravno pljuste novcane kazne e posle za kraj salju porezdziju da sve naplati duplo od realnog, to je prijemni za pocetak rada malog preduzeca a ako ne uspete stavite "kljuc razvoja" u bravu i toliko.

special image