Kakvo je to piće od "lisičijih testisa"?

Autor:

Salep je nekad bio deo obavezne ponude sarajevskih poslastičara, a izuzetno popularan bio je i na jugu Srbije. Negde u drugoj polovini dvadesetog veka ovaj slatki napitak zamenila su moderna pića, ali na Baščaršiji ga i danas ima.

Kakvo je to piće od "lisičijih testisa"? Foto: Samir Cacan, mondo.ba

Salep je napitak kojeg su istočnjaci doneli na Balkan tokom vladavine Osmanlija. Reč je o gustom napitku koji se pravi od mlevene gomolje kaćuna (cvet sličan zumbulu) i pije se isključivo topao.

Osušeni prah ove biljke doda se u toplu vodu ili mliko i služi sa cimetom ili đumbirom koji se na kraju pospe po napitku. Ovaj napitak jako slatkog ukusa služi se kada su niske temperature, kako bi se telo ugrejalo, a samo piće, zahvaljujući biljci od koje se pravi, ima i lekovita svojstva.

Recept

Za napitak se koristi koren salepa koji se dobro osuši, a onda sitno samelje u mlinu, sličnom onom za biber. Tako spremljeno brašno od salepa se potom kuva u vodi. Na litar vode stavi se kašika mlevenog salepa. Kuvanjem tečnost počinje da se zgušnjava i kuva se do željene gustine. Ima slatkast miris, veoma prijatan, a može da se doda još šećera ili cimet, ko kako voli. Isti je postupak i kada salep pravite sa mlekom.

Sve do sredine dvadesetog veka ovaj napitak je bio jako popularan u Sarajevu. Na ulicama su ga prodavale salbdžije koji su nosili prepoznatljive posude za salep. Svi su pili iz istih čaša, a one su se prale, na licu mesta, toplom vodom koju su salbdžije takođe nosile sa sobom.

Često su rečima: "Vruć salep srce grije, blago onom ko popije", salbdžije na ulicama reklamirale ovaj napitak i tako privlačili kupce. Kasnije su, razvojem poslastičarnica u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i ovi objekti počeli da točei salep, te je vremenom nestalo salbdžija sa ulica.

Salep je još moguće popiti u pojedinim sarajevskim poslastičarnicama. U jednoj takvoj, kako nam je rekla ljubazna vlasnica, već godinama prave salep po “svom” receptu. Tu ovaj napitak prave sa vodom, a onima koji nikada nisu probali kažu kako je to nešto slično čaju, samo malo gušće.

Kakvo je to piće od "lisičijih testisa"? Foto: Samir Cacan, mondo.ba
Prema njenim rečima, teško je proceniti koliko se salepa popije tokom jednog dana, jer sve, kako kaže, zavisi od toga koliko je napolju hladno. Ono što je bitno jeste da se salepa popije otprilike koliko i običnog čaja, a nekada i više.

Biljka salep je višegodišnja biljka iz porodice orhideja koja raste na livadama, pašnjacima i po šumama. Voli vlažna mesta, i bere su u proleće, a pošto vam treba samo koren, izvadite celu biljku, uzmite sitne gomoljice i vratite ostatak u zemlju.

Riječ salep je arapskog porekla i u bukvalnom prevodu znači "lisičiji testisi", jer krtola biljke podseća na polne organe ove životinje. Zbog toga mu neki, osim lekovitog, pripisuju i afrodizijačko svojstvo.

Kakvo je to piće od "lisičijih testisa"? Foto: Samir Cacan, mondo.ba


(tekst i foto: Samir Cacan, mondo.ba)

Povezano

Sve vesti