• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko srpski seljak kaska za Evropom

Izvor Beta

Prosečna godišnja vrednost proizvodnje poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji iznosi 5.939 evra, što je za više od četiri puta ispod vrednosti prosečne ekonomske veličine poljoprivrednog gazdinstva u EU.

Vrednost proizvodnje poljoprivrednog gazdinstva u EU znosi 25.128 evra.

"Od ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, kojih je 631.552, prosečna godišnja vrednost proizvodnje porodičnih gazdinstava je 4.990 evra, a u sektoru pravnih lica i preduzetnika 204.755 evra", rekla je na prezentaciji publikacije Republičkog zavoda za statistiku (RZS) "Poljoprivredna gazdinstva prema ekonomskoj veličini i tipu proizvodnje u Srbiji" jedna od autorki Vesna Paraušić.

Prema njenim rečima, prosečnu ekonomsku veličinu poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji dominantno opredeljuje sektor porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, jer on učestvuje sa 99,5 odsto u ukupnom broju poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.

"Najveći broj poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, njih 45,7 odsto, ima ekonomsku vrednost gazdinstva manju od 2.000 evra, dok samo 0,3 odsto ukupnog broja poljoprivrednika ima godišnju proizvodnju od 100.000 evra i više", kazala je ona.

Paraušić je kazala da najveću prosečnu ekonomsku veličinu poljoprivrednog gazdinstva ima region Vojvodine sa 12.032 evra, a najmanju region južne i istočne Srbije sa 3.414 evra.

Kako je dodala, prema tipu poljoprivredne proizvodnje, srpski agrar karakteriše dominacija mešovitih poljoprivrednih gazdinstava, s obzirom na to da više od polovine poljoprivrednih gazdinstava (53,7 odsto) pripada jednoj od tri grupe poljoprivrednih gazdinstava sa mešovitom biljnom i stočarskom proizvodnjom.

"Specijalizovanih gazdinstava je 46 odsto, a u ovoj grupi je najviše specijalizovanih za ratarsku proizvodnju, a najmanje za povrtarstvo, cvećarstvo i ostale hortikulture", kazala je ona.

Na prezentaciji je istaknuto da publikacija RZS-a, kao i buduće analize podataka Popisa poljoprivrede 2012, treba da posluži kao instrument za sagledavanje situacije u oblasti poljoprivrede u Srbiji i pomognu u kreiranju poljoprivredne politike zemlje.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Seljak iz Backe

Napisite kolika je prosecna subvencija u EU a kolika u SRB, i u EU seljak zna cenu svog proizvoda god dana unapred, a kod nas das na lager i dalje ne znas ni cenu ni nista. Nikakve sigurnosti nema, o kreditima za poljoprivrednike necemo ni da spominjemo,traktori stari po 60 godina.

shaman

Kaska 500 vekova, a u neku ruku zapravo Evropa kaska za nama. Ko razume, razumeće.

special image