Evo koje namirnice su zaista zdrave

Autor:

Novinar Dejvid Mekendles napravio je interaktivni sajt sa informacijama o uticaju različitih namirnica na zdravlje.

3
A- A A+

Svakog dana širom sveta stručnjaci objavljuju različite studije u vezi sa tim koja hrana je zdrava, a rezultati različitih istraživanja su često kontradiktorni - jedni tvrde da je kafa zdrava, drugi kažu da nije, a isti je slučaj i sa jajima, čajevima, voćem i drugim namirnicama.

Dejvid Mekendles, autor knjige Informatiion is Beautiful, počeo je da sakuplja podatke raznih istraživanja i napravio interaktivni sajt, kako bi pomogao ljudima da lakše pronađu informacije u vezi sa tim da li je neka namirnica zdrava.

Mekendles je zajedno sa dr Mirijam Kvik istraživao koje studije zaista imaju dokaze i argumente o uticaju određenih namirnica.

Na interaktivnom sajtu, namirnice su podeljene u kategorije u skladu sa tim da li su dokazi o uticaju na zdravlje "jaki", "dobri", "obećavajući", "definitivni", "ima ih malo", "jedva da ih ima" ili uopšte "nema dokaza".

Tako, na primer, nema dokaza da su ostrige afrodizijak, a malo je dokaza da zeleni čaj reguliše nivo holesterola, kao i da šea seme pospešuje skidanje viška kilograma i dobro utiče na zdravlje srca.

Međutim, ima i dobrih vesti.

Postoje jaki dokazi da šećer koji se nalazi u ječmu pomaže u regulisanju lošeg holesterola, kao i da beli luk zaista snižava krvni pritisak.

"Dobri dokazi", kako ih je Mekendles klasifikovao, govore u prilog tome da badem takođe pomaže u snižavanju nivoa lošeg holesterola, kako kod zdravih, tako i kod ljudi koji imaju povišen holesterol ili dijabetes.

Naučni dokazi da kokosovo ulje pospešuje skidanje viška kilograma su "obećavajući".

Na ovom interaktivnom sajtu možete pogledati i koliko ima dokaza da su ostale namirnice zdrave.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti