Afera "Blekvoter" dobija pravni okvir

Predstavnički dom američkog Kongresa, velikom većinom glasova, usvojio je u četvrtak zakon koji omogućava krivično gonjenje u SAD radnika privatnih firmi angažovanih u Iraku i drugim borbenim zonama.

0
A- A A+
Predstavnički dom američkog Kongresa, velikom većinom glasova, usvojio je u četvrtak zakon koji omogućava krivično gonjenje u SAD radnika privatnih firmi angažovanih u Iraku i drugim borbenim zonama.

Novi zakon predstavlja odgovor američkog parlamenta na aferu "Blekvoter", odnosno nekontrolisanu upotrebu sile kompanija koje se bave obezbedjenjem u Iraku, ali i ostalim ratištima.

Sa 389 glasova "za" i svega 30 "protiv", Predstavnički dom u kojem većinu imaju anti-ratno raspoložene demokrate, postavio je scenografiju za obračun sa republikancima u Senatu, a zatim i predsednikom Džordžom Bušom.

"Jednostavno, nema dobrog razloga zbog čega bi desetine hiljada ljudi koji za SAD rade u inostranstvu bile izuzete iz pravnog sistema" Sjedinjenih Država, objasnila je Šejla Džekson-Li, demokrata iz Teksasa.

Plaćenici kompanije "Blekvoter" ubili su sredinom septembra u Bagdadu 11 Iračana, u incidentu koji je bacio sasvim novo svetlo na Bušovu politiku "privatizacije rata".

Prema izveštajima koji poslednjih dana stižu iz Bagdada, gotovo da nema nikakve sumnje da su radnici firme "Blekvoter", koji izmedju ostalog obezbedjuju i američku ambasadu u iračkoj prestonici, iako prethodno nisu bili izazvani, pucali po koloni putničkih automobila i ubili 11 civila koji su se zatekli u blizini.

U trenutku kada je zakon donošen, u Iraku su u toku bile najmanje tri medjusobno nezavisne istrage o pucnjavi u koju su bili uključeni radnici "Blekvotera".

Iračka istraga, kako su naveli zvaničnici vlade u Bagdadu, mogla bi dovesti do početka procesa u toj državi, i u najmanju ruku rezultirati nalogom "Blekvoteru" da isplati obeštećenje porodicama žrtava. Potezom Predstavničkog doma, ta mogućnost je isključena te će "psima rata", ukoliko novi zakon potvrde Senat i predsednik Buš, biti sudjeno na teritoriji SAD.

"Blekvoter", ali i druge američke kompanije, poput "Dajnakorpa", angažovanog i na poslovima u Bosni i na Kosovu, poslalo je u Irak na desetine hiljada svojih radnika, koji za milionske naknade obavljaju poslove koje su ranije radile oružane snage.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti