• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se desilo kada je Čehov rekao Tolstoju zbogom

Izvor mondo.rs

Premijera predstave "Čehov je Tolstoju rekao zbogom", se održava u Bitef teatru, u četvrtak, 4. decembra s početkom u 20 časova, a prva repriza narednog dana, 5. decembra u isto vreme.

Premijera predstave "Čehov je Tolstoju rekao zbogom", najizvođenijeg savremenog hrvatskog pisca Mira Gavrana, u režiji Irfana Mensura, biće održana 4. decembra u 20 časova na sceni Bitef teatra.

Tekst je napisan pre skoro 20 godina i od tada izvođen širom Evrope i regiona. Posle Zagreba, Pariza, Antverpena i drugih gradova, naša publika će ove pozorišne sezone imati priliku da se upozna s ovim Gavranom komadom.

U produkciji "Radnje za proizvodnju pozorištva", svoj život na sceni počinje nova drama u režiji Irfana Mensura, koja u epicentar ne stavlja život i biografije dva velikana ruske književnosti, već slojevitu priču koja ispituje međuljudske odnose. Na imanje velikog ruskog pisca Tolstoja, Jasnu Poljanu, 1890 godine, u goste dolaze talentnovani i još uvek nepoznati pisac Čehov sa suprugom Olgom. Oni ne znaju razlog poziva, ali će ih to saznanje primorati da donesu važnu odluku o predstojećem letu. Ubrzo počinju sukobi u kojima učestvuju i žene velikih pisaca. Ipak, komad predstavlja liteararnu fikciju. Iako se radi o istorijskim ličnostima, ovaj susret dva pisaca se dogodio kasnije u odnosu na trenutak koji Gavran opisuje. U središtu priče je psihološka drama koja na slojevit način vodi kroz odnos starog Tolstoja - velikana ruske književnosti, s mladim, tada još nepoznatim, Čehovim. Još zanimljiviji je Tolstojev odnos s njegovom suprugom Sofijom, koja je u velikoj meri zaslužna za njegovu slavu.

"Komad prati vrlo složene odnose ova dva para i obiluje neobičnim preokretima u tim odnosima. Situacija se komplikuje brojnim nadmetanjima koje bračni par Tolstoj priređuje mladom bračnom paru, dok konačno Čehov i Olga ne pobegnu s Jasne Poljane. Tolstojevi nastavljaju da žive u svom svetu punom ljubavi i nesporazuma opterećeni dugogodišnjim nadmetanjima sopstevnih ličnosti i karaktera. Zapravo, svako na svoj način, i Tolstoj i njegova žena su izuzetni egoisti", otkriva Pedrag Ejdus, koji tumači Tolstoja.

Sofija Tolstoj nije bila domaćica, već sekretarica i agent svog supruga, a bavila se i promocijom njegovih romana. Svake večeri je uzimala ono što je on ujutro napisao i sve prepisivala. Po nekim računicama, čak sedam puta je prepisala ceo "Rat i mir".

"Bila je bila nagla, ljubomorna i glasna" ističe Jasmina Večanski, koja igra Sofiju, i dodaje: "Obožavala Tolstoju i bila svesna da služi geniju. Mislim da će publici biti vrlo zanimljivo vidjenje istoriskih ličnosti kroz prizmu njihove ljudskosti, odnosno kroz njihove strahove, frustracije i želje".

Miro Gavran | Čehov je Tolstoju rekao zbogom! - najava premijere u Bitef teatru
Izvor: YouTube

U ovoj predstavi pitanja prijateljstva, braka, ruske književnosti na sceni doživljavaju sukob dve interpretacije - klasične i moderne. Kroz prizmu odnosa mladog i starog pisca, prikazuje se odnos starog i novog u umetnosti. Drugi nivo je odnos muškarca i žene u braku, a treći nivo je suprotstavljanje plemenitosti i samoljublja. Kao vezivno tkivo, kroz ovu dramu slutimo čovekovu borbu protiv samoće. Odnosi među likovima su napeti, ali ta napetost povremeno i neočekivano koketira sa komičnim efektima. Pored Ejdusa i Večanski, u ulogama bračnog para Čehov se pojavljuju Ivan Đorđević i Hana Selimović.

Miro Gavran je tekst napisao 1989. godine, a premijerno je izveden naredne godine u Teatru ITD u Zagrebu. Od tada, komad "Čehov je Tolstoju rekao zbogom", je nastavio da živi na dramskim scenama širom Evrope. Njegova dela su prevedena na više od 30 jezika, s preko 250 pozorišnih premijera širom sveta i više od 3 miliona gledalaca. Gavran je jedini savremeni pisac u svetu, koji ima festival posvećen njemu – "Gavranfest", što ga čini jednim od najznačajnijih savremenih pisaca, čak i u svetu. Festival je pokrenut 2003. u Slovačkoj, a 2013. godine se održava u Poljskoj.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE