• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako Sunce slika slike?

Izvor mondo.rs

Izložene najbolje fotografije pristigle na konkurs Recan fondacije, a posetioci mogu naučiti i kako da uz pomoć limenke krenu u "lov" na Sunce.

Posetioci Festivala nauke imaju priliku da se na interesantnoj izložbi "Sunce slika slike" u prostorijama Narodne banke Srbije upoznaju sa solarografijom. Ovom jedinstvenom metodom beleži se putanja kretanja Sunca u određenom vremenskom intervalu uz pomoć kamere-limenke koja radi po principu "camera obscura" fotoaparata. Izložba je rezultat konkursa "Vreme u limenci" koji je sprovela Fondacija Recan, a koji je trajao od aprila do septembra ove godine.

Goran Trivan, sekretar za zaštitu životne sredine grada Beograda otvorio je izložbu "Sunce slika slike", a tom prilikom proglašeni su i pobednički radovi pri čijem izboru su uzeti sledeći kriterijumi: vidljivost putanje sunca, kompozicija, zanimljivost prizora tj. pejzaža ali je posebno važna bila i priča koja stoji iza solografske fotografije.

Učesnici su se trudili da zabeleže impresivne pejzaže, ali i najobičnija mesta koja za njih imaju veliki značaj kao što je dvorište u kome su se igrali u detinjstvu. Na primer, učenici OŠ "II šumadijski odred" postavili su limenku koja je trebalo da snimi regionalni put Markovac-Svilajnac, a koja je, nakon majskih poplava snimila reku koja je nastala na ovom putu.

"Drago nam je što smo putem konkursa uspeli da široj javnosti približimo solarografiju – umetnost koja koristi limenku kao sredstvo za fotografisanje. Kao fondacija koja se trudi da promoviše i podigne svest o važnosti reciklaže, zadovoljni smo što smo motivisali ljude da učestvuju i otkrili im još jednu upotrebnu vrednost limenke. Zato ćemo tokom trajanja izložbe omogućiti svim zainteresovanim posetiocima da nauče da sami uz pomoć limenke krenu u "lov" na sunce. Limenka, koja se u solarografiji koristi kao pandan fotografskom aparatu je omiljeno sredstvo za postizanje ovog cilja jer, između ostalog, ne propušta svetlost i u potpunosti čuva sadržaj zaštićenim od spoljašnjih uticaja. Upravo zbog te svoje karakteristike je odličan saveznik u ovom zanimljivom fotografskom poduhvatu", rekla je Jelena Kiš iz Recan Fondacije.

Izložba će trajati od 4. do 7.decembra. U četvrtak i petak možete je posetiti od 10 do 18 časova, a preko vikenda od 11 do 20 časova.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE