• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen Festival nauke

Izvor mondo.rs

Osmi Festival nauke koji se od 4. do 7. decembra održavao na tri lokacije u Beogradu, protekao u znaku 26.000 posetilaca, 450 škola i 550 naučnika

 Festival nauke u Beogradu  Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

 Ludi naučni eksperimenti koji školske predmete čine još zabavnijim, prva otvorena Zelena i premijerna Svemoguća zona za koju granice nisu postojale, eksplozivni naučni šou programi i predavanja naučnika iz cele Evrope obeležili su ovogodišnje izdanje Festivala nauke, koje se odvijalo pod sloganom „Sve je moguće“. Festivalski naučni kvart, kroz koji su ove godine prošli posetioci iz celog regiona, činili su Zepter Expo centar (bivša RK Kluz), Studentski kulturni centar i Galerija Narodne banke Srbije.

Omiljena naučna zabava ovogodišnjih posetilaca, kako mlađih tako i starijih, bila je igranka sa studentima Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su složene naučne zakone i pravilnosti objašnjavali na jednostavan način i to uz pomoć vatre i elektriciteta obuvenih specijalno za ovu priliku u plesne cipele. Igranje sa umom i našim čulima dobilo je sasvim novu dimenziju u Ejmsovoj sobi koja se pokazala kao jedan od najzanimljivijih kutaka Festivala, prostor u kojem veliki postaju mali, a mali uz pomoć nauke veći nego ikada. Mnogi su u duhu jeseni koja je na izmaku želeli da se preko Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ sa životom drveća i pričama koje kriju krošnje pune raznobrojnog lišća, dok su drugi kroz velike teleskope Matematičkog fakulteta upirali poglede ka zvezdama i dalekim planetama.

Svaka od postavki bila je praćena ne samo osmesima i pogledima punim iznenađenja, već i sevanjem bliceva onih koji su želeli zauzvek da zabeleže nestvarne naučne priče. Međutim, i posetioci Festivala rado su stali pred objektive fotoaparata i kamere, pa su tako uz pomoć stručnjaka sa Farmaceutskog fakulteta ostali zabeleženi brojni razdragani trenuci pod UV zracima, dok su se u TV studiju Superškole u ulozi voditelja oprobali mnogi mališani. Bez straha od zubara posetioci su sa studentima Stomatološkog fakulteta  naučili kako da neguju i popravljaju zube, dok su se uz pomoć forenzičara iz Nacionalnog kriminalističko-tehničkog centra najhrabriji upustili u rešavanje detektivskih slučajeva.

Prvi put na Festivalu nauke ove godine otvorena je Svemoguća zona namenjena svim naučnicima, zanatlijama i kreativcima koji su svoje ideje uz pomoć nauke preveli u dela. Najveće interesovanje izazvali su naučnici iz Slovenije koji su pokazali da je uz pomoć 3D štampača moguće napraviti sve pa čak i jedinstvene snežne pahuljice.

Studentski kulturni centar bio je pozornica za naučne-šou programe na kojoj su naučnici iz Švedske izveli neponovljivi biološki šou, a njihove kolege iz Nemačke predstavili su Ig Nobelovu nagradu kojom su se ove godine okitili za svoja istraživanja iz oblasti biologije. „Eksplodirajuća otkrića“ i „Kreativni problemi“ neki su od najposećenijih programa izvedenih na Naučno-fantastičnoj bini, gde nije manjkalo eksplozija i poigravanja sa naukom na 101 način.

Prva Zelena zona zablistala je u Galeriji Narodne banke Srbije gde su svi posetioci upoznati bliže sa stanjem u kojem se nalazi naš zajednički dom – planeta Zemlja – kao i sa načinima na koje možemo da je spasemo i sačuvamo za buduće generacije. Međunarodna unija za zaštitu prirode predstavila je posetiocima ugrožene, čudesne vrste, Fondacija za zaštitu ptica grabljivica otkrila je sve tajne urbanih predatora, a Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu dočarao je kako biljke mogu da nam pomognu u proizvodnji kiseonika, alternativnih vidova energije...

Generalni sponzor 8. Festivala nauke je kompanija NIS koja treću godinu zaredom podržava manifestaciju u okviru društveno odgovornog poslovanja i programa “Energija znanja”. Kompanija koja se oslanja na naučno-tehničke aktivnosti, primenu novih tehnologija i inovacija u svim oblastima poslovanja, ove godine predstavila se  sa edukativno-interaktivnom postavkom na temu nastanka nafte.

Prijatelj manifestacije je MT:S, a sponzori i podrška Festivalu su: Erste banka, Bambi, Grafix, Francuski institut, Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu kao i Institut Servantes.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE