• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rat i mir" u Beogradskoj filharmoniji

Izvor MONDO/Tanjug

Koncert posvećen stogodišnjici Prvog svetskog rata biće održan večeras.

U okviru novog ciklusa Beogradske filharmonije koji je simbolično nazvan "Rat i mir", a inspirisan je stogodišnjicom početka Prvog svetskog rata, prvi koncert biće održan večeras u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

Kako je saopšteno iz Beogradske filharmonije, koncert će predvoditi dirigent Ralf Vajkert, a kao solistkinja na violini predstaviće se Veronika Eberle.

U okviru ciklusa "Rat i mir" biće izvedena najznačajnija dela koja su komponovana tokom, ili neposredno pred Prvi svetski rat, kao i ostvarenja koja su programski vezana za ratne teme.

Na koncertnim programima će se naći vojnički marševi, teme iz Drugog svetskog rata, ali i dela inspirisana bitkama iz različitih istorijskih epoha.

"Važno je obeležavati ovakve jubileje jer nas podučavaju o istoriji, o prošlim vremenima koja treba da služe kao opomena da se više ne ponove", naveo je austrijski dirigent Ralf Vajkert, koji po drugi put nastupa sa orkestrom Filharmonije.

On je ukazao da su sva dela koja su na repertoaru povezana sa ratnim dešavanjima, a predstavljaju različite dokumente 20. veka i uče nas da kreativnost nikada ne umire.

Svitu "Kuprenov grob", Moris Ravel je komponovao u godinama koje je obeležio Prvi svetski rat. Svaki od šest stavova posvećen je sećanju na autorove prijatelje koji su poginuli boreći se u ratu.

U danima Oktobarske revolucije nastao je Prvi violinski koncert, Sergeja Prokofjeva, dok je Koncert za orkestar Bele Bartoka napisan krajem 1943. godine, čija je premijera bila godinu dana kasnije u Karnegi holu, u dvorani u kojoj je Beogradska filahrmonija nastupila po prvi put pre dva meseca.

Naredni koncert iz ciklusa "Rat i mir" je 19. decembra, pod upravom Danijela Rajskina, čestog gosta Belogradske filharmonije.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE