Do kašlja dolazi kad virusi, bakterije, prašina ili drugi iritanti nadražuju živčane završetke u disajnim putevima između grla i pluća, a telo kašljem pokušava da pročistiti disajne puteve.

Dobra vest je da ne morate juriti kod lekara da biste lečili kašalj i druge tegobe svojstvene prehladi ili gripu. 

Ako već niste, nabavite sastojke kao što su med, limun, đumbir, beli i crveni luk, ljutu papričicu i napravite sirupe i čajeve koji će ublažiti kašalj i upaljeno grlo.

Sirup sa medom i limunom

Med je stari kućni lek protiv kašlja i drugih tegoba povezanih s prehladom i gripom, a koristi se sam ili u čaju. Jedna je od najzdravijih prirodnih namirnica na svetu i sadrži snažne antibakterijske i protivupalne sastojke. Limun smanjuje upalu i unosi u organizam dozu vitamina C, koji pospešuje imunitet.

Da biste napravili sirup sa medom i limunom, potrebno vam je: 150 mililitara meda, 50 mililitara kokosovog ili maslinovog ulja i 50 mililitara sveže isceđenog limunovog soka.

Pomešajte sastojke i stavite na vatru dok ne provri. Sipajte u staklenu posudu i ostavite u frižider. Uzimajte kašičicu sirupa tri do četiri puta dnevno, dok se simptomi ne povuku.

Ljuti sirup za ublažavanje kašlja

Neke ljute namirnice su lekovite i protiv kašlja. Za aktivni sastojak đumbira (gingerol) zna se da poseduje protivupalna svojstva.

Luk sadrži hemijske spojeve kao što su fenoli, flavonoidi i kvercetin, koji imaju protivupalna, antivirusna i antioksidantska svojstva.  

Za pripremu ovog sirupa potrebno je: četiri kašičice meda, jedan iseckani crveni luk i 3 sveža đumbira (izrendana).

Sipajte med u posudu, a zatim dodajte iseckani luk i narendani đumbir. Promešajte i ostavite smesu da odstoji tokom noći, kako bi med apsorbovao aktivne sastojke koje luk i đumbir otpuštaju. Nakon toga, sastojke možete, po želji, izvaditi ili ih ostaviti u medu.

Uzimajte kašičicu smese pet, šest puta dnevno, piše "Alternativa za vas".

Đumbirov čaj 

Đumbir ima antihistaminska i dekongestivna svojstva, pa pomaže pri iskašljavanju i otvaranju disanih puteva.

Za čaj od đumbira, potrebno je: 12 režnjeva svežeg đumbira, kašičica meda, dve kašičice svežeg limunovog soka.

Đumbir stavite u posudu sa šest decilitara vode i na laganoj vatri kuvajte oko dvadeset minuta (voda ne bi trebalo da provri). Procedite, dodajte med i limun. Ukoliko vam napitak bude previše ljut, možete dodati još vode i meda. Pijte nekoliko šoljica čaja dnevno.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.