Ponovo radi "Grmeč" - kafana samo za umetnike

Autor:

Jedna od tri kafane koje su činile čuveni boemski "Bermudski trougao" u centru Beograda - popularni "Grmeč", ponovo je danas otvoren, ali ima malo drugačiju namenu...

Predstavnici kompanije "Dunav osiguranje" i Nevladine organizacije za urbanizam i strateško planiranje (NOU) danas su otvorili art kafanu Grmeč u Makedonskoj ulici broj 32 u Beogradu.

Domaćini na otvaranju bili su umetnici, a jedan od njih Kosta Bunuševac izveo je tom prilikom deo svoje pozorišne predstave "Razgovor sa umetnikom prosekom".

Panirano je da renovinarana gradska kafana "Grmeč" od sada bude art kafana, gde će se organizovati brojne umetničke radionice.

Predsednik NOU Stojan Stojčić rekao je da će Grmeč zahvaljujući "Dunav osiguranju" i zalaganju umetnika, kao i ljubitelja umetnosti, ponovo postati narednih nedelja jedno od glavnih stecišta stvaralaštva.

Umetnik Košta Bunuševac rekao je Tanjugu da je reč o transformaciji, odnosno otvaranju jedne nove forme zahvaljajući idejama umetnika.

"Grmeč ponovo postaje stecište stvaralaca i umetnika, što nas raduje", kazao je ovaj poznati umetnik, ukazujući da će narednih meseci biti organizovane brojne umetničke radionice.

Planirana je manifestacija "Mesec slikarske kolonije", u okviru koje će od 31. decembra do 7. januara biti pripremljena novogodišnja izložba "Noć je naša", u kojoj će učestvovati i svoja dela predstaviti poznati likovni stvaraoci Kolja Milunović, Kosta Bunuševac, Ivan Ratković, Stojan Stojčić, Nenad Stanković, Slobodan Paunović i mnogi drugi.

Direktor Sektora za odnose sa javnošću "Dunav osiguranja" Milica Slijepčević kazala je da projekat art kafane otelotvoruje kulturu sećanja.

"U očekivanju saglasnosti nadležnih organa za glavni projekat adaptacije i rekonstrukcije restorana Grmeč, Dunav osiguranje je u saradnji sa nevladinom organizacijom za urbanizam i strateško planiranje odlučila da otvori vrata poznatim umetnicima", rekla je ona.

Slijepčević je kazala da "Dunav osiguranje kao društveno odgovorna kompanija želi da čuvanjem Grmeča, kao prepoznatljivog orjentira za umetnike, Makedonska ulica nastavi svoj život tamo gde je on nekad stao".

Ona je pozvala sve ljubitelje umetnosti da posete art kafanu u narednom periodu.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti